Kans op defecte brandblussers stijgt met 50% door besluit regering
09/10/2007 13:53
Nederlandse Brandwonden Stichting
Nieuw 'Gebruiksbesluit brandveilig gebruik bouwwerken' brengt brandveiligheid in gevaar
Beverwijk - Minister Vogelaar heeft het concept-Besluit brandveilig gebruik bouwwerken ter bespreking naar de Tweede Kamer gestuurd. Hier wordt voorgesteld om de jaarlijkse controle op blusapparaten te 'verdunnen' naar één keer per twee jaar. In reactie hierop luidt de Brandwonden Stichting de noodklok, omdat de wens om regeldruk te verminderen nooit ten koste mag gaan van de veiligheid van mensen.
Defecten nemen jaarlijks toe
Brandblussers moeten bij wet momenteel minimaal eenmaal per jaar gecontroleerd worden. Tijdens deze controle blijkt dat maar liefst 20% van de brandblussers defecten vertoont. Toch wil de regering de controlefrequentie verlagen naar één controle per twee jaar. Het gevolg van dit besluit zal zijn dat naar verwachting éénderde van alle brandblussers na 2 jaar defecten zal vertonen. De kans dat u naar een defecte brandblusser grijpt, bij brand, neemt daarmee met 50% toe.
Nooit ten koste van veiligheid van mensen
De reden voor dit bijzonder onveilige besluit, ligt verscholen in de wens van de regering om de 'administratieve lasten' te reduceren. Buitenlands onderzoek doet echter vermoeden dat de kosten bij een 'tweejaarlijkse' controle zelfs iets toenemen. Het gaat de Brandwonden Stichting echter niet om de kosten, maar om de veiligheid. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat minder controle tot meer defecte blusapparaten leidt. De Stichting vindt dat de wens om regeldruk te verminderen, nooit ten koste mag gaan van de veiligheid van mensen.
Rob Baardse, Hoofd Preventie van de Brandwonden Stichting, heeft hierover een uitgesproken mening: 'Halvering van het aantal controles van brandblussers leidt aantoonbaar tot een daling van de brandveiligheid. Door de verlaging van het aantal controles worden defecte blusapparaten minder snel opgemerkt en minder snel vervangen. Het is reëel te verwachten dat tussen de 28% en 33% van de brandblussers na twee jaar defecten vertoont. In geval van brand wordt de kans dus aanzienlijk dat je misgrijpt'.
In de aanloop naar dit besluit heeft de Brandwonden Stichting herhaalde malen haar mening aan de regering duidelijk gemaakt. Dit vond echter geen weerklank. Daarom slaat de Brandwonden Stichting nu (brand)alarm. De Brandwonden Stichting hoopt dat het Nederlandse parlement haar 'controlefunctie' wel serieus neemt en de regering kan overtuigen dit onveilige besluit niet te steunen en terug te draaien. De Stichting zal de komende periode dan ook alles in het werk stellen om het parlement te voeden met de argumenten die eerder bij de regering geen weerklank vonden.
http://www.brandwonden.nl