Stichting Natuur en Milieu

De nieuwe Terra is uit!
De nieuwe Terra is uit! En wat voor één! Dit nummer is geheel gewijd aan het thema duisternis en wordt uitgegeven door De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. Dat is ter ere van de Nacht van de Nacht op 27 oktober. In ongeveer 200 plaatsen zullen activiteiten rond het thema lichthinder en duisternis worden georganiseerd. Dus: lees die Terra en kom ook naar de Nacht!

Enkele highlights uit Terra:

Minister Jacqueline Cramer: "In onze hectische 24-uurs maatschappij heeft een mens behoefte aan rustpunten, plaatsen waar het donker is en stil." Over milieubeleid en convenanten: "We bereiden wetgeving voor, voor als de huidige aanpak onvoldoende oplevert. Dat is de stok achter de deur. We maken dus niet vrijblijvend een leuk afspraakje met elkaar, nee, we houden ons er echt aan."

Fragmenten van het interview met Cramer zijn hier te beluisteren.

Fragment 1
Fragment 2
Fragment 3

"Feit is dat die reclamemast dus echt nóóit uitgaat. Je praat over de grootste in zijn soort, formaat tien bij tien meter. Eerst keken we uit op een groene golf van bomen." Paul Bergmans, bewoner bij de lelijkst verlichte plek van Nederland.

Conferencier Vincent Bijlo: "O, wat zijn die zienden toch een zielige types. Ze kunnen niks, helemaal niks, zonder licht. Overdag gaat het nog wel. Dan hebben ze de zon. Maar s avonds, man, dan hebben ze opeens allerlei technisch geavanceerde hulpmiddelen en lichtproteses nodig om te functioneren. Lampen, noemen ze die dingen."

"We moeten af van wat wij het lantaarnpaaldenken noemen." Arthur Koopman, Philips Lighting.

Doe je eigen sterrenmeting! Hoe fonkelend is jouw sterrenhemel? "De Poolster is de ster aan het puntje van de 'steel'. Vergelijk nu het aantal sterren van de Kleine Beer met die van de 7 plaatjes."

Publicatiedatum: 09-10-2007