Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Winnaar Stampij Cultuurprijs 2007

Op donderdag 27 september is de winnaar van de Stampij Cultuurprijs 2007 gekozen door een jury én het aanwezige publiek.

Muzikaal idee

Cultuurportefeuillehouder Elbert Kelholt en cultuurscout Sanne Nelissen overhandigden de prijs aan Marion van Kapel van het Christelijk Fanfarecorps IJsselmonde met het project Kinderen en muziek.

Dit jaar waren er voor de Stampij Cultuurprijs vijf genomineerden. Voor elke genomineerde is de dagen voorafgaand aan de Oscar Night een promotiefilmpje gemaakt door deelnemers aan de werkconferentie Lokale Cultuur die dit jaar in het teken stond van de Stampij Cultuurprijs.

Om de ontwikkeling van kunst en cultuur in IJsselmonde een extra impuls te geven, organiseert de deelgemeente sinds 2005 jaarlijks de werkconferentie Lokale Cultuur. Deze conferentie is in de praktijk een goed middel gebleken om mensen dichter bij elkaar te brengen. Bewoners en medewerkers van uiteenlopende instellingen en organisaties krijgen zo de gelegenheid elkaar op een positieve manier te ontmoeten en met elkaar samen te werken op kunst- en cultuurgebied.

Oscar Night
De verkiezing van de winnaar van de Stampij Cultuurprijs werd gehouden in het Lokaal Cultuur Centrum Lombardijen tijdens de Oscar Night. Wie die avond het LCC binnen stapte, kon de sfeer van Hollywood proeven: tafels met damasten tafellakens, champagne, rood/gouden stoelen en een heuse rode loper. De sfeer was gezellig en intiem. Na het vertonen van de filmpjes mocht het publiek stemmen op hun favoriete project.

De winnaar
Het publiek en de jury hebben de meeste stemmen gegeven aan het project Muziek en kinderen van Marion van Kapel van het Christelijk Fanfarecorps IJsselmonde (CFIJ). De bedoeling van het project is om basisschoolkinderen mee te laten doen met concerten van het CFIJ. Er wordt een samenspelgroep opgericht die wordt ingezet op basisscholen bij diverse activiteiten. Ook wordt het mogelijk voor de kinderen om door te stromen naar het opstaporkest van het CFIJ. Door deze samenwerking komen niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en wijkbewoners in contact met de fanfarecultuur. Het CFIJ hoopt via het project de drempel te verlagen voor wijkbewoners om lid te worden van de fanfare. Voorts wil het CFIJ dit project gebruiken als voorbeeld voor andere scholen en muziekverenigingen in Rotterdam.

Stampij Cultuurprijs
De deelgemeente IJsselmonde ziet kunst en cultuur als een belangrijk middel voor het versterken van de sociale samenhang in IJsselmonde. Kunstzinnige en culturele activiteiten dragen op een positieve manier bij aan het prettig samen leven in IJsselmonde. Daarom is in 2004 de Stampij Cultuurprijs in het leven geroepen. Deze cultuurprijs gaat ieder jaar naar een kunstzinnig idee dat een actieve samenwerking omvat tussen een IJsselmondse kunstenaar en wijkbewoners.