Universiteit van Tilburg

9 oktober 2007

Eerste Europese leerstoel afwikkeling massaschade in Tilburg

Ianika Tzankova benoemd tot bijzonder hoogleraar

De advocate Ianika Tzankova is met ingang van 1 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar Comparative Mass Litigation ofwel collectieve rechtspleging en rechtsvergelijking. Zij zal gaan onderzoeken hoe de toegang tot het recht bij de afwikkeling van massaschade in Nederland en in Europa kan worden vergroot. Daarbij zal de nieuwe bijzonder hoogleraar mede gebruik maken van kennis en inzichten die in andere rechtsstelsels zijn opgedaan.

De Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM) trad in 2005 in werking, na massaal geclaimde schade als gevolg van gebruik van het Des-hormoon. Deze wet was geschreven met het oog op letselschade als gevolg van medicijngebruik of rampen zoals in Volendam en Enschede. Inmiddels staat vast dat de reikwijdte van de wet veel groter is: hij is ook van toepassing gebleken in de aandelenlease-affaire rond Dexia, waarbij sprake was van financiële producten. Hoewel de afwikkeling van massaschade in Nederland op een aantal punten verbeterd zou kunnen worden, heeft Nederland binnen Europa een duidelijke voortrekkersrol op dat terrein. Andere Europese landen worstelen op diverse fronten met de problematiek. Ianika Tzankova gaat onderzoeken hoe de toegang tot het recht bij Europese massaschade verbeterd kan worden door gebruik te maken van de inzichten die verkregen zijn in landen die ruime ervaring met de problematiek hebben. De nieuwe leerstoel aan de Universiteit van Tilburg past in de internationalisering van het onderzoek van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en versterkt de verbinding tussen de theorie en de rechtspraktijk.

Prof. dr. mr. Ianika Tzankova (1973, Razgrad, Bulgarije) studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg (1992-1997). Daarna werkte ze als advocaat, vooral in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Vanaf 2000 was ze verbonden aan het Tilburgse Centrum voor Aansprakelijkheidsrecht en het Departement Privaatrecht, waar ze promoveerde op de afwikkeling van massaschade. Daarnaast was ze nauw betrokken bij het project fundamentele herbezinning burgerlijk procesrecht en bij de totstandkoming van de landelijke Gedragscode behandeling letselschade. Tzankova won een Allen&Overy-beurs (2004) voor jonge wetenschappers en streed mee om de NRC Academische Jaarprijs 2005/2006. Sinds 1 mei 2007 is zij als advocaat verbonden aan het advocatenkantoor NautaDutilh in Amsterdam en bleef ze research fellow aan de Universiteit van Tilburg. Als hoogleraar zal ze een dag per week werkzaam zijn aan het Departement Privaatrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. De bijzondere leerstoel is gevestigd op initiatief van NautaDutilh.