KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

9-10-2007

Geen winnaar Gaastra Dutch Open Match Racing

Door windstilte konden er tijdens het GAASTRA ONK Matchracen op 6 en 7 oktober onvoldoende wedstrijden gevaren worden om een winnaar uit te roepen. Na een prachtige eerste zeildag hadden zowel de Nederlander Jelle Roos als de Fransman Christian Ponthieu vijf wedstrijden gewonnen. Helaas kregen deze toppers niet de kans op de tweede en laatste dag in duel te gaan.

Niemand kon dus met de titel `Nederlands Kampioen Matchracen´ aan de haal, want er was geen mogelijkheid om te bepalen wie de beste was. Voor de Match Race World Ranking maakt het niet zo heel veel uit. De twee `winnaars´, Roos en Ponthieu, krijgen een gedeelde 1ste plaats op dit grade 3 evenement. Hiermee stijgt Roos van de 29ste naar de 28ste plaats, en Ponthieu van de 61ste naar de 46ste plaats in de World Ranking.

Teleurstelling
Aan het eind van de laatste dag overheerste teleurstelling. Finalist Jelle Roos: Het is balen. Gisteren hebben we alles gewonnen, maar Christian Ponthieu ook. Dus het is onmogelijk om te zeggen wie het beste is. Ook organisator Robert Janssen had op een andere afloop gehoopt. Het wedstrijdcomité heeft er alles aan gedaan om toch te kunnen varen, zegt Janssen. Rond twee uur zijn we het water op gegaan omdat er wat wind leek te komen en heeft het wedstrijdcomité zelfs een startprocedure ingezet. Maar tevergeefs. De Kralingse plas was één vlakke spiegel. Deze teleurstelling weerhoudt de organisatie er niet van nog eens zo´n evenement te organiseren. Janssen: Vanuit de J22 klasse en de Rotterdamse Zeilvereeniging hebben we de intentie hier een jaarlijks evenement van te maken.

Dag één: spannende wedstrijden
Op de eerste dag zeilden de twaalf internationale teams in twee poules ruim dertig wedstrijden. Jelle Roos: Wat een mooie dag. Zonnetje erbij, 8 tot 10 knopen wind. De spannendste matchrace was die van Jelle Roos tegen Persijn Brongers. Roos: Persijn had ons voor de start al twee penaltys bezorgd. Na de start draaide Roos zijn eerste strafrondje, waardoor hij gelijk achter lag. Door een paar slimme slagen te maken, wist Roos Brongers voor de laatste bovenboeironding toch weer in te halen. Roos: We moesten toen nog steeds een
strafrondje draaien. We hadden niet genoeg voorsprong om én een rondje te draaien én voor Persijn te finishen, dus moesten we zorgen dat Persijn ook een penalty kreeg. Dan heffen beide penaltys elkaar op. Roos wachtte zijn tegenstander op en voer met hem weg. Door een schijnbeweging te maken wist Roos Brongers ook een penalty te
bezorgen. Roos: Daarna voeren we net voor onze tegenstander over de finishlijn. Dit bleek achteraf een heel belangrijke wedstrijd te zijn.

Jelle Roos staat nu in de top dertig van de wereldranglijst en wil nog verder stijgen. Roos: We zoeken nog een vaste voordekker. Als we die hebben, moet de top twintig haalbaar zijn. Het eerstvolgende grade 3 evenement waar dit team aan mee zal doen is de JP Morgan Winter Challenge Match Racing in Londen.

Uitslagen:


1) Jelle Roos (NED)

1) Christian Ponthieu (FRA)
3) Cartsten Kemmling (GER)
3) Max Gurgel (GER)
5) Jeroen den Boer (NED)
6) Jurjen Feitsma (NED)
7) Rui Boia (POR)
7) Fabio Mazzoni (ITA)
9) Persijn Brongers (NED)
10) Gaston Loos (NED)
11) Markus Bohren (SUI)
11) Lennart Gernand (NED)

Over matchracen
Bij het matchracen strijden steeds twee teams tegen elkaar in korte wedstrijden. Bij overtredingen van de regels delen de scheidsrechters direct op het water de straffen uit. Dit schouwspel is goed te volgen voor toeschouwers, wat het interessant maakt voor publiek. Hoe hoger het niveau van de deelnemers is, hoe hoger de grading van de ISAF (internationale zeilfederatie) wordt. Een hogere grading betekent ook meer punten bij winst en dus een stijging op de wereldranglijst. Naast hoofdsponsor Gaastra wordt het Dutch Open Match Racing 2007 ook ondersteund door de volgende subsponsors: onlinesubsidieaanvragen.nl, Rotterdam Topsport en de Delftse studentenzeilvereniging Broach.