CDA

157&mid=1006] 09 oktober 2007 - Nieuws -
Van Dijk: Scholen moeten zich naar ouders verantwoorden

Afgelopen woensdag debatteerde de kamer over toezicht in het onderwijs.

Volgens CDA-woordvoerder Jan Jacob van Dijk niet alleen belangrijk omdat het ging over goed beheer en bestuur van scholen, maar ook over de wijze waarop verantwoording wordt afgelegd en toezicht wordt gehouden.

Onduidelijk
Goed beheer en bestuur binnen een instelling is belangrijk. Voor het CDA geldt dat het vooral van belang is dat scholen zich tegenover de echt betrokkenen verantwoorden. Aan de ouders van de leerlingen van een school moet je kunnen vertellen waar de prioriteiten liggen, welke resultaten zijn geboekt en waar ouders op mogen rekenen. âHet is verbazingwekkend hoe weinig schoolbesturen de ouders informeren over de bevindingen van de inspectie. Maar ook hoe weinig toegankelijk de informatie van de inspectie is: alleen een afgestudeerde onderwijskundige is in staat om de juiste conclusies te trekken uit de rapportage die de inspectie op het web zet. Ik wil kunnen lezen hoe het is gesteld op de school van mijn kinderen! Soms is niet eens duidelijk waarop de inspectie haar mening baseertâ, zo zei Van Dijk.

Voldoende toezicht
Het ging de CDAâer niet alleen om de verantwoording die scholen moeten en willen afleggen, ook het toezicht van de inspectie moet voldoende zijn. Er zijn plannen om de inspectie voortaan nog nauwelijks schoolbezoeken te laten doen. Van Dijk pleitte voor het laten bestaan van de schoolbezoeken van de inspecteur bij scholen en met name voor onaangekondigde bezoeken: âAls mijn ouders in mijn studententijd aankondigden dat ze langskwamen maakte ik netjes schoon en deed ik de afwas. Mijn ouders wisten echt niet hoe ik leefde. Bij een onaangekondigd bezoek kan zoân inspecteur binnen een half uur weer buiten staan, maar dan heeft hij wel meer geproefd dan alleen maar papieren cijfertjes. Een goed pedagogisch schoolklimaat bijvoorbeeld.â

Op vragen van Van Dijk hierover zegde de Minister een brief toe om dit nader toe te lichten. Van Dijk: âIk ben benieuwd naar de antwoorden van de Minister. Het belangrijkste is dat we als samenleving voor kwalitatief goed onderwijs zorgen. Dit betekent dat we vertrouwen schenken aan de leraren en ouders, maar dat betekent ook dat we de juiste balans vinden om verantwoording af te leggen. Voor verantwoording heb je de scholen nodig, maar ook een doortastende inspectie en geen inspectie die als schoolbegeleidingsdienst functioneer!â.