CDA

k_.jpg&tabid=157&mid=1006] 09 oktober 2007 - Nieuws - Sterk: Elektronisch Kind Dossier moet beter

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk heeft deze week Minister Rouvoet in een door de CDA-fractie aangevraagd debat stevig bevraagd over het Elektronisch Kind Dossier.

Aanleiding was de beslissing van de Utrechtse rechtbank dat de aanbesteding voor dit Elektronisch Kind Dossier (EKD) opnieuw moet gebeuren. In het EKD moeten, bijvoorbeeld medische, gegevens van kinderen opgeslagen worden, zodat verschillende instanties daar toegang tot hebben. Op die manier kan worden voorkomen dat verschillende instanties âmet een kind bezig zijnâ zonder dat van elkaar te weten. Dit was het geval bij dramatische gevallen als het Maasmeisje en Savanah.

Vertraging
Sterk: âHet is natuurlijk vreselijk jammer dat het EKD nu vertraging oploopt door de nieuwe aanbestedingsprocedure. Aan de andere kant is het misschien wel de tijd om nog eens goed naar de inhoudelijke vormgeving ervan te kijken. Het EKD is namelijk bedacht zodat kinderen niet meer de dupe kunnen worden van langs elkaar heen werkende organisaties. Ons bereiken echter signalen van mensen uit het veld, die er straks mee moeten gaan werken, dat de manier waarop het nu is vormgegeven, niet voldoende is.â In het ontwerp van Minister Rouvoet is het EKD een elektronische vorm van de gegevens van het consultatiebureau. Er zitten dan alleen medische gegevens in. Sterk heeft er bij de Minister op aangedrongen om ook organisaties als school maatschappelijk werk en bijvoorbeeld politie toegang te geven tot het EKD. âJuist sociaal-maatschappelijke problemen kunnen, in combinatie met medische problemen, een aanleiding zijn om je zorgen te maken. En ik vind, àls je zoân dossier opzet, doe het dan goed!â