Gemeente Epe
Visie mooie 'buitenkant' regio maakt ruimtelijke visie Stedendriehoek 'af'
Net voor de zomer is in de regio Stedendriehoek de 'Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030' (RSV) vastgesteld. Deze visie verwoordt de gezamenlijke toekomst van het stedelijk netwerk (bundelingsgebied) van de regio. Het stedelijk netwerk bestaat uit de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Het open middengebied (denk aan grootste deel gemeente Voorst, het noordelijk deel van de gemeente Brummen en het westelijk deel gemeente Lochem) valt daar ook tussen. Het doel van de RSV is ervoor te zorgen dat de mensen in 2030 ook nog prettig kunnen wonen, werken en recreëren in de Stedendriehoek.
De regio Stedendriehoek omvat echter (veel) meer dan het gebied van de RSV (de Regionale Structuurvisie Stedendriehoek). Het andere deel van de regio omvat het gehele grondgebied van de gemeente Epe en delen van het grondgebied van elk van de andere zes gemeenten van de regio. Deze 'buitenkant' van de regio Stedendriehoek kent een groot waardevol, vaak half natuurlijk agrarisch gebied waar de ontwikkelingen zeker niet stilstaan. In dit landelijk gebied, maar ook in de daarin gelegen stadjes, dorpen en kernen voltrekken zich in hoog tempo allerlei veranderingen die vragen om nieuwe antwoorden in regionaal verband. Hoog tijd dus voor een regionale structuurvisie voor dit gebied van de regio.
Startnotitie
In oktober zullen de gemeenteraden van de zeven regiogemeenten de startnotitie: 'Doorschakelen van de Stedendriehoek' vaststellen. Met daarin de verschillende stappen die moeten leiden tot een structuurvisie voor dit gebied. Het opstellen van deze structuurvisie zal vooral gebeuren door bestaand beleid of beleid 'in de pijplijn' van de verschillende gemeenten samen te brengen. Uit die verzameling worden de gemeenschappelijke lijnen (de rode draden) in beleid en uitvoering gedestilleerd waarbij het samen optrekken als regio meerwaarde oplevert.
Thema's structuurvisie
De volgende thema's zullen in de structuurvisie voor de buitenkant van de regio aan de orde komen:
* Wonen en leefbaarheid: dorpen en landelijk wonen
* Verkeersproblematiek van de regionale wegen
* Bedrijvigheid in en om de steden en dorpen
* Ontwikkelingsruimte voor een vitale landbouw
* Nieuwe duurzame economische dragers ontwikkelen
* Recreatief profiel van de Stedendriehoek versterken
* Regionale watersysteem: de beken versterken
Onderlinge samenhang
De bovenstaande thema's worden in het kader van deze Regionale Structuurvisie vanuit een integrale optiek bekeken. Dit betekent dat niet alleen veel aandacht moet uitgaan naar de opgaven van wonen en werken. Maar dat tegelijk de andere opgaven vanuit andere sectoren zoals water, natuur, landschap, cultuurhistorie, infrastructuur en recreatie en toerisme in onderlinge samenhang worden bekeken. Na vaststelling van de startnotitie door de gemeenteraden kan het daadwerkelijke proces (dat moet leiden tot de visie) beginnen.
Kennis en ervaring
Veel aandacht wordt geschonken aan het betrekken van belanghebbende partijen bij het proces. De regio heeft niet alleen de gemeenten en provincies maar ook maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en bewoners nodig voor hun kennis en ervaring.
Kijk voor meer informatie en de Startnotitie Doorschakelen van de Stedendriehoek op de website van de regio Stedendriehoek: