Gemeente Rhenen


Lijnen Ruimte Tijd

De tentoonstelling 'Lijnen Ruimte Tijd. Tekeningen van Rhenen, 1600-1900' bestaat uit tekeningen van meesters uit de 17de, 18de en 19de eeuw, die allen Rhenen tot motief kozen.

Dat zijn niet de geringsten: onder meer Saenredam, (leerling en vriend van Rembrandt) Van den Eeckhout, Saftleven, Pronk en De Beijer. Uit eigen collectie en dank zij bruiklenen van particuliere verzamelaars, het Rijksmuseum (Rijksprentenkabinet), Het Utrechts Archief, Teylers Museum, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en het Openluchtmuseum kon deze verzameling van topstukken worden samengesteld.

J. de Beijer

Tegen de helling van de Heuvelrug
Gelijktijdig verschijnt bij Uitgeverij Matrijs het boek Tegen de helling van de Heuvelrug dat Laurens Schoemaker schreef in opdracht van de Historische Vereniging Rhenen en omstreken. Het honderdjarige bestaan van de vereniging in oktober van dit jaar vormde de aanleiding voor de uitgave van het rijk geïllustreerd boek, dat zon 250 tekeningen bevat. De tekeningen komen uit vele openbare en particuliere collecties in binnen- en buitenland.


---
.P. Saenredam

Rhenen, stad aan de Nederrijn, Grebbestad, gebouwd tegen de zuidelijke helling van de Utrechtse Heuvelrug, stad van de Heilige Cunera, de beroemde Cunerakerk, het verdwenen Koningshuis: alles verbeeldt door grootmeesters van de Nederlandse tekenkunst. Het boek is te koop bij het museum. t/m 31 december 34,95.

G. van den Eeckhout