- PERSBERICHT-

Schoutenlaan in Voorhout onder de loep Bewoners voelen zich veiliger na maatregelen.

De Schoutenlaan in Voorhout heeft de speciale aandacht van politie, justitie en de gemeente Teylingen. Op deze weg geldt een snelheidslimiet van 50 km/uur. Daarom is eind 2006 gestart met allerlei acties. Niet alleen is aan de weggebruikers gevraagd hoe veilig men zich voelt op de weg, ook zijn structureel snelheidsmetingen gedaan door de politie. Daarnaast heeft de gemeente snelheidsremmende maatregelen genomen. Dit heeft resultaat gehad. Uit een nameting blijkt dat men zich veiliger voelt op de Schoutenlaan.

Betrokken partijen De gemeente Teylingen, het politieteam Teylingen/Oegstgeest en het Regionaal Verkeershandhavingsteam (politie/ justitie) hebben samen met de drie nabij gelegen scholen de Schoutenlaan onder de loep genomen.

Zicht op klachten Allereerst is in december 2006 een enquête onder weggebruikers gehouden over hoe men de veiligheid op de Schoutenlaan ervaart. De meerderheid vond deze laan onveilig en ervoer ook dagelijks onveilige situaties. In de meeste gevallen werden automobilisten en fietsers als de grootste boosdoeners van onveilig verkeersgedrag aangewezen. Voornamelijk het oversteken werd als onveilig ervaren. In het bijzonder de voetgangersoversteekplaatsen bij de Baarslaan en Pieter Slingerland vond men onoverzichtelijk. Daarnaast gaven veel respondenten aan dat er te hard gereden werd op de weg en dat de weg hiertoe ook uitnodigde. De weggebruikers gaven aan zelf ook te hard te rijden op de Schoutenlaan, 9% reed dagelijks te hard en 26% wekelijks

Maatregelen tegen de snelheidsovertredingen Oplossingen voor het terugdringen van de onveiligheidsgevoelens zijn: het afstraffen van snelheidsovertredingen door middel van bekeuringen en het anders inrichten van de weg. Beide maatregelen zijn de afgelopen maanden genomen.

In eerste instantie werd er gekeken naar de weginrichting. De Schoutenlaan kent een moderne inrichting. De rechte wegvlakken en gescheiden fietspaden zorgen voor een overzichtelijke verkeerssituatie. Weggebruikers hebben het idee dat ze overzicht hebben, waardoor ze sneller gaan rijden. Opvallend is dat de auto's tussen de drempels extra hard rijden. Hierdoor ontstaat eveneens een onrustig wegbeeld.

Het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden heeft de afgelopen maanden snelheidscontroles op de Schoutenlaan gehouden. Vooraf werden er borden op de Schoutenlaan geplaatst die aangaven dat er snelheidscontroles plaats konden vinden. Gedurende vier maanden is regelmatig door de politie op snelheid gecontroleerd. Tijdens deze controle zijn er 26.002 passanten gecontroleerd. In totaal werden 1.953 overtreders bekeurd. Na intensief controleren is de snelheid op de Schoutenlaan flink gedaald en zijn er minder grote verkeersovertredingen.

Veiliger gevoel Na al deze maatregelen is een tweede enquête gehouden om te kijken of het (on)veiligheidsgevoel na de controles veranderd was. Uit de nameting bleek dat de respondenten zich veiliger zijn gaan voelen, Het aantal respondenten dat zich "zeer onveilig" voelt op de Schoutenlaan is gedaald van 7% naar 0%. Ook bleek dat de respondenten die regelmatig oversteken zich veiliger zijn gaan voelen. Toch blijft een groot gedeelte van de respondenten van mening dat er nog steeds regelmatig te hard gereden wordt (92% van de respondenten). De politie zet de controles dan ook steekproefsgewijs door.

Naast de snelheidscontrole wordt er ook gekeken naar aanpassingen van de weginrichting. Inmiddels heeft de gemeente Teylingen in samenwerking met de politie een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn er extra verhogingen en voetgangersoversteekplaatsen gemaakt om de snelheid terug te dringen. Daarnaast wordt gezocht naar een oplossing om de bochten aan het begin/eind van de Schoutenlaan smaller te maken. Omdat de bochten breed zijn kunnen automobilisten relatief hard door de bocht rijden.

---noot voor de redactie/