Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

Vragen VVD over nieuwe huisvesting culturele instellingen

Bron: VVD (09-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
In de Leeuwarder Courant van 6 oktober jl. heeft het college van b en w aangekondigd dat er een onderzoek komt naar een cultuurtempel in De Beurs, waarbij onderzoek wordt gedaan naar nieuwe huisvesting voor Parnas, Romein en de bibliotheek. De VVD-fractie vindt het jammer dat het college van b en w de plannen als eerste uitgebreid bekendmaakt in de media, en niet rechtstreeks de raad informeert (eventueel onder embargo) en niet vroegtijdig met de raad in discussie gaat over de inhoud van de plannen. Eerder gebeurde dit ook al rondom een culturele invulling van de Blokhuispoort.

Op 26 juni 2007 valt uit de Leeuwarder Courant nog op te tekenen: "De Blokhuispoort in Leeuwarden moet een grote cultuurboulevard worden. Cultuurwethouder Yvonne Bleize heeft haar oog laten vallen op de ruim 130 jaar oude gevangenis, die met sluiting wordt bedreigd. Allerlei instellingen, zoals het Verzetsmuseum, de popacademie of kunstencentrum Parnas, zouden er een plekje kunnen vinden. Op 6 oktober 2007 staat in de Leeuwarder Courant: "De Blokhuispoort ligt wat haar betreft minder voor de hand. Het zou zich niet voor alle doeleinden lenen."
o Kan het college aangeven hoe een dergelijke snelle wijziging van mening tot stand is gekomen? Was het eerste een luchtballon?

De VVD-fractie is altijd voorstander van creatieve ideeën en oplossingen om de cultuur in Leeuwarden een impuls te geven, en wil daarover in de raad graag in gesprek gaan met het college. De VVD-fractie is er echter ook voor om de financiële middelen in de culturele sector zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Investeren in stenen is noodzakelijk, maar het gaat uiteindelijk om het inzetten van de (beperkte) financiële middelen op cultuurgebied voor de culturele activiteiten. Er is recent soms behoorlijk geïnvesteerd in enkele gebouwen voor culturele instellingen.

Om meer duidelijkheid over de plannen te krijgen heeft de VVD-fractie de volgende vragen:

o Wat is de exacte opdracht voor het haalbaarheidsonderzoek? Wat zijn de kosten van het onderzoek en waar worden deze kosten uit gefinancierd? Wanneer is het onderzoek gereed? Welke gesprekken hebben er al plaats gevonden met de betrokken instellingen (kan de raad over de inhoud daarvan geïnformeerd worden), zijn er verwachtingen gewekt bij de verschillende instellingen?
o Realisatie van het idee brengt volgens de VVD de volgende werkzaamheden met zich mee: verbouw van de Beurs tot een functie waarvoor het monumentale gebouw (nog) niet bestemd en geschikt is, vinden van nieuwe bestemmingen voor de panden van Romein en Parnas, realiseren van een nieuwe locatie voor de bibliotheek. Kan het college vanuit de vastgoedoptiek aangeven of een dergelijke exercitie als zinvol/haalbaar wordt beschouwd, gelet op de huidige boekwaarden van alle drie de panden, de geschatte verbouwkosten (zeer ruw) en de huurderving als een aantal gebouwen leeg komen te staan? Wat zijn de boekwaarden, ruwe schatting van de verbouwkosten en de huurinkomsten van de desbetreffende gebouwen? Kan daar op voorhand een indicatie van worden gegeven voordat er allerlei onderzoeken in gang worden gezet?
o Is al bekend wat e.e.a. zou kunnen of moeten betekenen voor de huur van de culturele instellingen? De praktijk is namelijk vaak dat de subsidie van de gemeente hoger moet worden als de huur ook hoger wordt. Heeft het college enig zicht op dekking van de kosten in de toekomst (b.v. subsidies, gemeentelijke co-financiering, etc.)? Als dat niet het geval, waarom heeft het college niet eerst een vooronderzoek gedaan?

Romein

In de commissie Welzijn van 9 mei jl. heeft het college van b en w de raad geïnformeerd over de geluidproblematiek van Romein. Toen is gezegd dat nog niet bekend was wat het kost om Romein alsnog geluidsdicht te maken, maar dat wel duidelijk is dat het huidige budget van 1 miljoen euro niet toereikend is. De verbouwing van Romein in de zomer van 2007 werd daarom uitgesteld. De raad zou nog geïnformeerd worden over de resultaten, of het mogelijk is, wat het kost, etc. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. Er is in de media inmiddels dus wel aangegeven dat er een haalbaarheidsonderzoek wordt gedaan naar een nieuwe locatie.

o Zijn de problemen van Romein op de huidige locatie niet op te lossen? Waarom niet?
o Wat zijn de resultaten van het onderzoek naar de kosten voor het oplossen van het probleem bij Romein als het gaat om de geluidproblematiek? Kan de raad dat de resultaten van het onderzoek ontvangen?
o Hoeveel is er de laatste jaren geïnvesteerd in het pand van Romein? Dat wil zeggen voor het ombouwen van de Westerkerk tot Theater Romein en de aanvullende investeringen in latere jaren. o Kan Romein op dit moment binnen de bestaande wet- en regelgeving functioneren op de huidige locatie? Welke verbeteringen heeft het college de afgelopen periode doorgevoerd en welke kosten waren daarmee gemoeid?

Openbare Bibliotheek (Beurs) en Parnas

o Hoeveel is er de laatste jaren geïnvesteerd in het Beursgebouw waarin de Openbare Bibliotheek is gevestigd, door de gemeente als eigenaar en/of subsidiënt en/of uit de eigen reserves van de Openbare Bibliotheek? En hoeveel in het gebouw van Parnas? o Het beursgebouw heeft op dit moment een goede huurder in de ANWB, er is dus huurpotentie. Wat is de huur van de ANWB in het gebouw van de Beurs en moet deze beëindigd worden als de Beurs verbouwd wordt en een andere functie krijgt?