Gemeente Valkenswaard

Mantelzorgbijeenkomsten op 9 oktober

Mantelzorgbijeenkomsten op 9 oktober

In het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) wil de gemeente graag haar inwoners mee laten praten. Deze keer gaat het over het laten meepraten van 'mantelzorgers'. Op 9 oktober aanstaande vinden twee bijeenkomsten plaats voor `mantelzorgers' in partycentrum De Bommel aan de Bergstraat in Valkenswaard. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen mantelzorgers gelegenheid ervaringen met elkaar uit te wisselen. Daarnaast kunnen zij kenbaar maken tegen welke problemen zij als mantelzorger aanlopen en aan welke ondersteuning zij wellicht behoefte hebben.

De organisatie van de bijeenkomsten is in handen van de werkgroep Mantelzorg. De werkgroep adviseert het gemeentebestuur en bestaat uit delegaties van organisaties en cliënten die direct met mantelzorg te maken hebben en dat zijn Stichting Paladijn, Gemeente Valkenswaard, GGD Zuidoost-Brabant, Stichting ZuidZorg, Stichting Maatschappelijk Werk Dommelregio, GgzE, Stichting Valkenhof, Cliëntenraad Stichting Valkenhof, Stichting De Plaatse, Familieraad De Plaatse, MEE Eindhoven en De Kempen, SeniorenBeraad Valkenswaard, VOGG.

Mantelzorgers
De term 'mantelzorgers' klinkt de laatste jaren steeds vaker. Toch is niet voor iedereen duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Mantelzorg is zorg die wordt gegeven aan een hulpbehoevende door een of meer leden uit zijn of haar directe omgeving, waarbij de zorg rechtstreeks voortvloeit uit de sociale relatie. Dat zijn dus bijvoorbeeld de ouders van een kind met een autisme. Of de kinderen van een ouder met borderline of met dementie. Of de zus van iemand met het syndroom van Down. Het gaat om zorg die de gebruikelijke zorg overstijgt. Bijvoorbeeld persoonlijke verzorging die langer duurt dan bij een zware griep of een gebroken been.

Mantelzorg is doorgaans zwaar en belastend. De belasting kan lichamelijk zijn maar de geestelijke belasting is in de regel het grootst. Het komt voor dat dag en nacht een beroep wordt gedaan op de mantelzorger. En het dagelijks leven - met meestal werk, school, gezin
- gaat gewoon door. Mantelzorg zet de persoonlijke relaties daarmee vaak onder hoge druk.

Wat vooraf ging
Aandacht voor mantelzorgers is overigens niet nieuw in Valkenswaard. Bijvoorbeeld in het project Is Valkenswaard Ouderenproof (2004). In Valkenswaard Onbeperkt (2006) werden speciaal voor mantelzorgers bijeenkomsten belegd. En er is een Steunpunt Mantelzorg bij Paladijn. Er zit dus groei in de aandacht voor mantelzorg waardoor het op 9 oktober geen herhaling van zetten zal zijn.

Ontmoetingen op 9 oktober 2007
Op 9 oktober staan uitsluitend mantelzorgers centraal. Er zal een middag en een avondbijeenkomst zijn waarvoor men zich kan inschrijven. Daardoor krijgen zoveel mogelijk mensen gelegenheid om te komen. De middagontmoeting start om 14.00 uur (ontvangst 13.45 uur) en eindigt rond 16.00 uur.
De avondontmoeting start om 19.30 uur (ontvangst 19.15 uur) en eindigt rond 21.30 uur.
De ontmoetingen vinden plaats in Partycentrum Bommel aan de Bergstraat in Dommelen.

Wethouder M. Wijnen (o.a. welzijn) zal een korte inleiding houden. In kleine groepen kan men vervolgens onder deskundige leiding in gesprek gaan. Belangrijk daarbij is dat ieders vragen aan de orde kunnen komen en dat men aan kan geven waar men tegenaan loopt. Er zal een verslag gemaakt worden en het resultaat zal aan het college van burgemeester en wethouders worden overhandigd zodat hiermee rekening kan worden gehouden in het mantelzorgbeleid.

Paladijn biedt de mogelijkheid om - indien gewenst - vervangende aanwezigheidshulp te zoeken.

Informatie
Voor wie niet in de gelegenheid is om een van de bijeenkomsten te bezoeken is het ook mogelijk schriftelijk of telefonisch contact te leggen. Hiervoor, maar ook voor inschrijving, de vervangende aanwezigheidshulp en nadere informatie kan men terecht bij de voorzitter van de werkgroep Mantelzorg, de heer René van Nieuwkuijk van Paladijn, telefoon 040-2046614, email
renevannieuwkuijk@paladijn-welzijn.nl.