Gemeente Heemstede




Rekenkamercommissie: greep gemeenteraad op gemeenschappelijke regelingen beperkt

nieuwsbericht, 8 oktober 2007

De rekenkamers en rekenkamercommissies van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Zandvoort, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Bennebroek hebben onderzoek gedaan naar gemeenteschappelijke regelingen. De belangrijkste conclusie is dat gemeenteraden slechts beperkte mogelijkheden hebben om invloed uit te oefenen op gemeenschappelijke regelingen, en er in de praktijk vaak niet in slagen die mogelijkheden volledig te benutten.

Lees hier:

* Rapport Gemeenschappelijke regelingen

* Nota Gemeenschappelijke regelingen

* Reactie college b&w Heemstede

* bijlage 1 bij reactie college

* bijlage 2 bij reactie college
(voor het downloaden van bovenstaande documenten heeft u een breedbandverbinding nodig).

Wat zijn gemeenschappelijke regelingen?
Gemeenten werken vaak samen. De reden hiervoor is dat gemeenten bij de uitvoering van taken vaak met elkaar te maken hebben en omdat voor veel taken specialistische kennis nodig is. Bovendien is het voordeliger. Samenwerking tussen gemeenten komt voor in vele vormen en bestrijkt een groot aantal verschillende beleidsterreinen. Voorbeelden hiervan zijn brandweer, GGDs, werkvoorzieningschappen en recreatieschappen. Een gemeenschappelijke regeling is een regeling tussen openbare lichamen (provincies, gemeenten of waterschappen) onderling of tussen openbare lichamen en andere rechtspersonen met als doel de behartiging van gemeenschappelijke belangen. Het bestuur van gemeenschappelijke regelingen bestaat uit college- en/of raadsleden van de aan de regeling deelnemende gemeenten.

Onderzoek
Het uitgevoerde onderzoek richtte zich op de vraag in hoeverre de gemeenteraden van gemeenten die deelnemen in gemeenschappelijke regelingen hier invloed op hebben. Onderzocht is welke mogelijkheden wet- en regelgeving bieden en hoe er in de praktijk van die mogelijkheden gebruik wordt gemaakt. Om van dat laatste een indruk te krijgen is geïnventariseerd hoe er in de vorige raadsperiode (2002-2006) door de deelnemende gemeenten is omgegaan met drie gemeenschappelijke regelingen: de Hulpverleningsdienst Kennemerland (HDK), de Afvalverwerking Zuid-Kennemerland (AZK) en het Werkvoorzieningschap Zuid-Kennemerland (Paswerk).

Conclusies
De beperkte bevoegdheden die raadsleden hebben ten opzichte van gemeenschappelijke regelingen wordt door de geïnterviewden als een belangrijk probleem bij de sturing en controle ervaren. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de gemeenteraden er om verschillende redenen vaak niet in slagen om de bestaande beïnvloedingsmogelijkheden te benutten. Een van de oorzaken daarvan is dat de activiteiten die worden ondergebracht bij een gemeenschappelijke regeling op grotere afstand van de raad komen te staan. Verder wordt de informatie die de gemeenteraden van gemeenschappelijke regelingen ontvangen vaak als te summier ervaren. Bovendien gaan ze volgens de geïnterviewden vooral over financiële zaken en te weinig over het beleid van de gemeenschappelijke regeling.

Verder geven betrokkenen aan dat de besturen van gemeenschappelijke regelingen vaak gebrekkig functioneren, waardoor het niet altijd even duidelijkheid is waar de eindverantwoordelijkheid ligt. Raadsleden die in het bestuur van een gemeenschappelijke regeling zitten, hebben niet zelden last van een 'dubbele-petten-probleem': ze moeten als raadslid het beleid beoordelen dat ze zelf als bestuurder van de regeling hebben vastgesteld. Daarnaast bestaat er een loyaliteitsspagaat: bestuurders van gemeenschappelijke regelingen worden geacht de belangen van de regeling te dienen, terwijl dezelfde personen als college- of raadslid het belang van de eigen gemeente moeten verdedigen.Ten slotte komt uit het onderzoek ook het beeld naar voren dat raadsleden mogelijkheden voor sturing en controle laten liggen vanwege gebrekkige belangstelling.

Rekenkamercommissie Heemstede
De Rekenkamercommissie Heemstede heeft op 5 oktober jl. aan de gemeenteraad het rapport Gemeenschappelijke regelingen: gemeenschappelijke controle? toegezonden. Bijgevoegd was tevens de reactie van het college van burgemeester en wethouders, die de Rekenkamercommissie op 25 september jl. ontving. Het college liet hierin aan de commissie weten zich te herkennen in de bevindingen en ook de analyse en de aanbevelingen te onderschrijven.
---