Voedingcentrum
Voordelen vis eten overtreft de nadelen haring is gezond
8 oktober 2007
Uit Belgisch onderzoek blijkt dat mensen die meer dan drie keer per
week vette vis eten, te veel dioxines binnenkrijgen. Het
Voedingscentrum adviseert twee keer per week vis te eten, waarvan in
elk geval één keer vette vis. De voordelen hiervan wegen ruimschoots
op tegen de nadelen. Alleen het eten van paling uit de grote rivieren
is af te raden met het oog op dioxines. (Beeld: Visbureau)
Vis eten is belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en
bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor bijvoorbeeld
de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij babyâs.
Zeker mensen die nu niet of nauwelijks vis eten, zijn erbij gebaat
vaker vis op het menu te zetten. Vaker dan twee keer per week vis eten
levert geen extra gezondheidsvoordeel meer op.
Vervuiling verschilt
Vette vis bevat de meeste visvetzuren. Tegelijkertijd is vette vis een
belangrijke bron van met name kwik, dioxines en PCBâs, net als
roofvis. Die stoffen komen door milieuverontreiniging terecht in vis.
Ze worden in het vet opgeslagen. De vervuiling hangt af van de soort
vis, het vangstgebied en wat de vis eet of â bij kweekvis â te eten
krijgt. Vanwege de dioxines wordt afgeraden paling uit de grote
rivieren te eten.
Voorzorgen voor vrouwen
In het algemeen geldt dat de voordelen van vis eten voor de gezondheid
veel groter zijn dan de nadelen. Vanwege de kans op schadelijke
stoffen is het wel belangrijk te variëren, óók met vis. Vooral
(ongeboren) babyâs zijn gevoelig voor de effecten van dioxines. Voor
zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gelden daarom
extra adviezen. Zij kunnen het beter laten bij hooguit twee keer vette
vis (maximaal drie ons) per week. Verder kunnen zij beter geen
roofvissen eten. Het gaat dan om vissen die in Nederland weinig
gegeten worden, zoals marlijn, zwaardvis, snoekbaars, haai,
koningsmakreel en verse tonijn.