Persberichten stad Utrecht, 16.05 uur

Utrecht, 07-10-2007

Auto te water, bestuurder gered

UTRECHT - Een 24-jarige man uit Wageningen is vrijdagmiddag 5 oktober op de Oude Vleutenseweg met zijn auto van de weg geraakt en op zijn kop in een sloot beland. Een 35-jarige voorbijganger uit Zeist aarzelde geen moment en sprong in het water. Via de achterklep wist hij de bestuurder te bevrijden. Daarbij werd hij geassisteerd door bouwlieden die in de omgeving aan het werk waren. Zij slaagden erin de auto iets op te tillen met een bouwkraan.

Het ongeval gebeurde omstreeks 12.45 uur. Toen de politie arriveerde was de bestuurder al uit de auto. Hij verklaarde zelf de bocht te hebben gemist doordat hij tijdens het navigeren even niet oplette. Hij kon zichzelf niet bevrijden en raakte koppie onder. De man is onder meer met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Toen de agenten hem daar later opzochten, maakte hij het naar omstandigheden goed.

Man aangehouden na overval

UTRECHT - Een supermarkt aan de Andesdreef is zaterdagochtend 6 oktober overvallen. Een 18-jarige Utrechter werd even later aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Onder bedreiging van wapens werd het personeel omstreeks 06.50 uur gedwongen geld af te geven. Met een onbekend bedrag gingen de daders er vandoor.

Meerdere getuigen hadden echter twee gemaskerde mannen bij de winkel gezien. Zij waarschuwden de politie en die ging er met meerdere eenheden op af. Een agent zag een man voorovergebogen in een auto zitten en gaf het bevel dat deze moest uitstappen. De man deed dat ook, maar wist vervolgens te ontkomen.

Vervolgens zette de politie de omgeving van de Japuradreef en de Victoria Regiadreef af en stelde met behulp van een hond en een warmtebeeldkijker een zoektocht in. Uiteindelijk werd de 18-jarige verdachte liggend in de struiken aangetroffen. Hij is in verzekering gesteld. De andere verdachte werd niet meer aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Schoten gelost

UTRECHT - Op de hoek van de Zwanenvechtlaan en de Prinses Irenelaan zijn zaterdagavond 6 oktober schoten gelost. Niemand werd geraakt.

Omstreeks 18.25 uur kreeg de politie een melding dat ter hoogte van winkelcentrum Rokade zou zijn geschoten. De politie ging er met meerdere eenheden op af. Agenten zetten de plek af en forensische rechercheurs stelden sporen veilig. Er werden sporen aangetroffen die duidelijk maakten dat er inderdaad was geschoten.

Getuigen werden meegenomen naar het politiebureau. Een betrokkene, een 46-jarige Utrechter, meldde zich later zelf. Hij zei te zijn beschoten. De daders en slachtoffer zouden bekenden zijn. Aanleiding was een conflict tussen twee groepen. De verdachten wisten te ontkomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Het onderzoek ter plaatse door de politie trok veel bekijks. Sommige omstanders bleven zich er - ondanks waarschuwingen - mee bemoeien. De politie moest de nodige moeite doen om de openbare orde te handhaven. De agenten voelden zich door de gespannen situatie genoodzaakt om in linie te gaan staan met getrokken wapenstok. Daarbij werden ook enkele tikken met de wapenstok uitgedeeld. Drie personen werden aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

Gepakt voor vernieling

UTRECHT - De politie heeft zaterdagavond 6 oktober drie Utrechters (twee van 18 jaar en een van 15 jaar) aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 21.30 uur kreeg de politie een melding dat een groep van circa 13 jongeren achter een flat aan de Trumanlaan een lantaarnpaal aan het vernielen was. De politie ging er met meerdere eenheden op af. Bij het zien van de politie renden de jongeren weg. Na een achtervolging konden drie van hen worden aangehouden. Een vierde lag volgens getuigen met een wapen in de bosschages. Daarop werd de omgeving afgezet en een zoektocht ingesteld met behulp van honden. De jongen noch het wapen werden aangetroffen. Nader onderzoek leerde dat de politie geen hard bewijs had tegen de verdachten. De lantaarnpaal bleek niet te zijn vernield. De getuigen konden geen duidelijk signalement geven en de agenten hadden zelf geen strafbare feiten zien plegen. Daarop werden de verdachten zonder verhoor op vrije voeten gesteld.

Vechtpartij

UTRECHT - De politie heeft zaterdagavond 6 oktober en in de nacht van zaterdag op zondag meermalen in actie moeten komen in verband met een conflict tussen twee families.

Omstreeks 00.30 uur kreeg de politie aan melding dat bewoners van een woning aan de IJsselsteinlaan waren bedreigd met de dood. In de buurt van de woning troffen agenten meerdere personen op straat aan. Plotseling ontstond voor hun ogen een grote vechtpartij op de IJsselsteinlaan waarbij circa 15 personen betrokken waren.

De agenten grepen in, waarna de meeste betrokkenen er vandoor gingen. Een 48-jarige Utrechter werd aangehouden. Na behandeling in het ziekenhuis voor opgelopen verwondingen, werd hij verhoord en heengezonden.

Omstreeks 02.40 uur kreeg de politie een melding dat dezelfde groepen weer slaags waren met elkaar op de afdeling spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis. Toen de politie arriveerde, was de rust echter weergekeerd. Iedereen verliet rustig het ziekenhuis.

Niet veel later meldden circa achttien betrokken en zich op het politiebureau om aangifte te doen van bedreiging en mishandeling. De politie raadde hen aan er eerst nog een nachtje over te slapen. Omstreeks 03.50 uur kwam er opnieuw een melding binnen. Een van de betrokken zou voor de deur van de woning aan de IJsselsteinlaan staan en telefonisch dreigementen hebben geuit. Agenten troffen echter niemand meer aan. De achtergrond van het conflict ligt in de relatiesfeer.

Bedreiging met vuurwapen

UTRECHT - De politie heeft zaterdagavond drie inzittenden van een auto aangehouden, die ervan worden verdacht bij een verkeersruzie met een vuurwapen te hebben gedreigd. Het gaat om een 27-jarige veelpleger uit Utrecht, een 26-jarige man uit IJsselstein en een 34-jarige man uit Driebergen.

Omstreeks 18.30 uur kreeg de politie een melding van een 40-jarige Amsterdammer dat hij op de St. Josephlaan was bedreigd met een vuurwapen. Aanleiding was een conflict over afsnijden ter hoogte van wegwerkzaamheden. Vervolgens was de auto, een grijze Peugeot, met drie inzittenden weggereden. De Amsterdammer zette echter de achtervolging in en hield de politie op de hoogte.

Op de Brailledreef zagen agenten de auto rijden. Op het Salvador Allendeplein wisten zij de bestuurder tot stoppen te dwingen, waarna een uitpraatprocedure volgde. De inzittenden bleken echter niet in het bezit van een wapen. Later werd duidelijk dat gezien was dat ze een voorwerp, mogelijk een wapen, hadden overgegeven aan de bestuurder van een rode auto. Deze werd niet meer aangetroffen.

De verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen die iets hebben gezien van de bedreiging of het overdragen van een voorwerp, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht noord: 0900 - 88 44.

Autokraker aangehouden

UTRECHT - Een beveiligingsmedewerker heeft zaterdag 6 oktober op heterdaad een autokraker aangehouden. Het gaat om een 36-jarige Utrechter. Het incident speelde zich af op de Stationsstraat omstreeks 20.00 uur. De politie heeft de verdachte overgenomen. De man is in verzekering gesteld.

Openlijk geweld tegen auto

UTRECHT - Drie Utrechters in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar zijn vrijdagavond aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen een auto op de Peltlaan. Omstreeks 22.00 uur kreeg de politie een melding dat drie jongens een deuk in een auto hadden getrapt. Agenten troffen de drie in de omgeving aan en zij voldeden aan het opgegeven signalement. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

Baldadigheid

UTRECHT - Omwonenden klaagden vrijdagavond 5 oktober dat een groep jongeren omstreeks 22.50 uur vernielingen aanrichtte op Zevenwouden. De politie trof inderdaad een groep jongeren aan die rondliep met een winkelwagentje met oude goederen. Onbekend bleef waar de goederen vandaan kwamen. Er bleek echter niets vernield. Drie jongens kregen een bekeuring voor baldadigheid. Een 21-jarige Utrechter moest mee naar het bureau omdat hij zich niet kon legitimeren. Een 19-jarige Utrechter werd aangehouden wegens verstoring van de openbare orde.

Berovingen

UTRECHT - Een 66-jarige vrouw uit Utrecht is vrijdagmiddag beroofd van haar tas. De vrouw fietste omstreeks 15.00 uur op de Bogotadreef toen ze plotseling van haar fiets werd geduwd. Daardoor kwam ze ten val. Ze zag vervolgens een man op een fiets er met haar tas vandoor gaan. Het signalement luidt: een man van circa 18 - 20 jaar met zwart haar en een lengte van ongeveer 1.75 meter. De huidskleur is onbekend. Hij droeg donkere kleding. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen van het incident wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht noord: 0900 - 88 44.

UTRECHT - Een 43-jarige vrouw uit Utrecht heeft vrijdag 5 oktober aangifte gedaan van een beroving de dag ervoor, donderdag 4 oktober omstreeks 22.00 uur op de Oeral. Het slachtoffer liep naar huis toen ze van een plastic tas met sportartikelen werd beroofd door twee mannen op een donkere scooter. Ze renden weg in de richting van winkelcentrum Lunetten. Het gaat om lichtgetinte mannen met kort, zwart krullend haar. De politie heeft de zaak in onderzoek Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht zuid: 0900 - 88 44.

UTRECHT - Een 41-jarige vrouw uit Utrecht is vrijdagavond 5 oktober beroofd van haar mobiele telefoon. De vrouw zat omstreeks 18.30 uur op een muurtje op de Zeedijk, toen ze werd gepasseerd door twee mannen op een fiets. De passagier sprong eraf en griste haar telefoon uit haar hand. De vrouw rende achter de mannen aan in de richting van de Kaatstraat en de Oudenoord. Een getuige zette eveneens de achtervolging in, maar besloot even later zich om de vrouw te bekommeren. Beide mannen wisten te ontkomen.

Degene die de fiets bestuurde is een lichtgetinte man van 20 - 25 jaar oud, circa 1.60 meter lang, met kort zwart krullend haar. Hij droeg een spijkerbroek en een zwart jasje. De passagier is een lichtgetinte man van 25 - 30 jaar oud, met een lengte van circa 1.80 meter. Hij heeft een slank postuur, kort krullend zwart haar en een smal gezicht met stoppelbaard. Hij droeg een zwarte pet, spijkerbroek en lichtbruine jas. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht noord: 0900 - 88 44.

UTRECHT - Een 88-jarige vrouw uit Utrecht is zaterdag 6 oktober beroofd van haar tas. De vrouw deed omstreeks 13.20 uur wat inkopen op een braderie op de Damstraat. Plotseling merkte zij dat haar tas was verdwenen van haar looprek. Het bejaarde slachtoffer heeft niet gezien wie de tas heeft meegenomen. De politie zoekt getuigen van deze laffe diefstal. Mensen die informatie hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht centrum: 0900 - 88 44. Anoniem bellen kan ook, naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Drugsgebruikers aangehouden voor beroving

UTRECHT - De politie heeft zaterdagochtend vroeg drie drugsgebruikers aangehouden in verband met een beroving. Een 25-jarige Utrechter meldde omstreeks 06.00 uur bij de politie dat hij zojuist was beroofd van zijn mobiele telefoon door een man met een gitaar. Dat gebeurde op de Oudegracht. Het slachtoffer vertelde dat hij ook nog was bedreigd met een steekwapen. Agenten zagen even later een 44-jarige Utrechter lopen in de buurt van de Lange Koestraat. Hij had een gitaar bij zich. Toen ze hem aanspraken, bekende hij meteen de mobiele telefoon te hebben afgegeven aan een andere gebruiker. Agenten troffen deze man, een 50-jarige Utrechter, aan op het Smakkelaarsveld. Hij was in het bezit van de telefoon en een mes. Nog een andere 44-jarige Utrechter werd aangehouden omdat hij werd verdacht van betrokkenheid, maar hij bleek er niets mee te maken te hebben. De twee verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

Heling

UTRECHT - Een 35-jarige Utrechter is in de nacht van vrijdag op zaterdag 6 oktober aangehouden omdat hij in het bezit was van een fiets waarvan het slot was verwijderd. Een agent zag de hem beroepshalve bekende drugsgebruiker omstreeks 04.00 uur lopen op het Vredenburg. Behalve de fiets had hij een nieuwe mobiele telefoon bij zich, een navigatiesysteem en een dure zonnebril. De verdachte is meegenomen naar het bureau en de goederen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de herkomst.

Veelpleger aangehouden

UTRECHT - Een 28-jarige Utrechter die te boek staat als veelpleger, liep zaterdag tegen de lamp na een poging tot diefstal van een fiets. De politie kreeg omstreeks 15.20 uur een melding dat een man had geprobeerd een fiets open te breken op de Herenweg. Aan de hand van het opgegeven signalement konden agenten de 28-jarige Utrechter even later aanhouden op de Herenstraat.

Bromfietser onderuit

DE MEERN - Een 18-jarige bromfietser uit De Meern is in de nacht van zaterdag op zondag 7 oktober gewond geraakt bij een ongeval. Omstreeks 02.10 uur ging de man onderuit op de Castellumlaan. Zijn passagier bleef ongedeerd. De bestuurder raakte even buiten westen. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Vermoedelijk had hij te veel gedronken.

Snelkraak woning

UTRECHT - Bij een woning aan de De Bazelstraat is in de nacht van vrijdag op zaterdag 6 oktober een snelkraak gepleegd waarbij een flatscreentelevisie is buitgemaakt. Omstreeks 05.15 uur gooiden onbekenden een ruit in bij de woning, waarna de televisie werd weggenomen. Getuigen zagen twee jongens wegrijden op een donkerkleurige scooter. De bestuurder droeg een blauwe jas, de bijrijder een grijze jas. Beiden hadden hun capuchon op. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht noord: 0900 - 88 44.

De politie waarschuwt om geen waardevolle spullen in het zicht te plaatsen of in de buurt van ramen. Flatscreentelevisies kunnen het best worden verankerd aan de muur of een meubelstuk.



Laatst gewijzigd 07-10-2007 16:03