Politie Friesland

Politieberichten van zondag 7 oktober

Fryslân, 07-10-2007 o Politieberichten van zaterdag 6 oktober 13.00 uur t/m zondag 7 oktober 13.00 uur.

Heerenveen: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Primulastraat waar zondagnacht een portemonnee is gestolen. De beurs bevatte geld en diverse pasjes. Men drong het pand binnen door een toegangsdeur te forceren. Een 29-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagnacht aan de Nieuwestad een 26-jarige Leeuwarder aangehouden inzake mishandeling van een 19-jarige inwoonster van Stiens. Surveillerende agenten werden door het slachtoffer geattendeerd op de mishandeling die vlak daarvoor had plaatsgevonden. De agenten hielden de verdachte aan en brachten hem voor verhoor naar het bureau. De man is ingesloten. Het slachtoffer liep kaakletsel op en is per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. De politie blijft in gesprek met getuigen, verdachte en slachtoffer.

Dokkum: verdachte aangehouden na negeren bevelen politie
De politie heeft zondagnacht aan De Zijl een 17-jarige inwoner van Damwoude aangehouden omdat hij de verzoeken van de politie negeerde. De man had zich in een dancing ongepast gedragen en was de zaak uitgezet. Ook op straat gedroeg hij zich vervelend. Toen de agenten hem sommeerden om te vertrekken, negeerde hij dat verzoek en beledigde hij de agenten. De jongeman is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Heerenveen: aanhouding na belediging
De politie heeft zondagnacht aan de Achter de Kerk een 26-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden inzake belediging. Surveillerende agenten waren bezig met de afhandeling van een mishandeling toen de verdachte zich daar mee ging bemoeien en openlijk becommentarieerde. Hij uitte daarbij beledigingen in de richting van de agenten. De man is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Beetsterzwaag: aanhouding na belediging
De politie heeft zaterdagavond aan de Vlaslaan een 21-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden inzake belediging. De man uitte beledigingen in de richting van surveillerende agenten. De agenten waren in gesprek met andere personen en de verdachte wilde zich in dat gesprek mengen. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: autovernieler op heterdaad aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Heliconweg een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden nadat hij aan de Harlingersingel fietsend een buitenspiegel van een geparkeerde auto had vernield. Getuigen informeerden de politie waarna de verdachte direct daarna aangehouden kon worden. De verdachte maakte deel uit van een groepje van zes jongeren. Hij is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de jongen is daarna weer vrijgelaten. De politie informeerde de eigenaar van de gedupeerde auto.

Noardburgum: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Zomerweg waar zaterdagavond ontdekt is dat er recent twee draaitafels, een mengpaneel, een cd-speler, twee boxen, een lcd-tv en een
Senseo-apparaat zijn weggenomen. Men drong het pand binnen door de voordeur te forceren. Een 24-jarige inwoner van Harkema deed aangifte.

Sneek: dronkaard beboet
De politie heeft zaterdagavond aan de Kleine Kerkstraat een 40-jarige inwoner van Manderveen beboet inzake openbare dronkenschap. De man was onder invloed van alcohol en stond op straat bier te drinken. Hij kreeg een proces-verbaal.

Sneek: aanhouding na belediging
De politie heeft zondagnacht aan de Kruizebroederstraat een 21-jarige inwoonster van de gemeente Wymbritseradiel aangehouden inzake belediging. De vrouw bemoeide zich met het werk van de surveillerende agenten die bezig waren om een bekeuring uit te schrijven voor wildplassers. Zij negeerde de verzoeken van de agenten om te vertrekken en uitte beledigingen. De vrouw is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en zij is daarna weer vrijgelaten.

Beetsterzwaag: twee verdachten aangehouden na vechtpartij De politie heeft zondagnacht aan de Vlaslaan twee verdachten aangehouden na een vechtpartij waarbij over en weer geslagen is. Surveillerende agenten zagen dat de ene verdachte de andere een klap in zijn gezicht gaf. Een 17-jarige inwoner van Beetsterzwaag liep een snee in zijn kin op. De tweede verdachte, een 17-jarige jongen uit Drachten, liep gebitsletsel op. Beide partijen wensten aangifte van mishandeling te doen en zijn voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de verdachten zijn daarna weer vrijgelaten. De politie vervolgt de komende dagen haar gesprekken met betrokkenen.

Heerenveen: aanhouding na mishandeling met gewonde
De politie heeft zondagnacht in een bar aan de Vleesmarkt 19-jarige inwoner van Oudehaske aangehouden na de mishandeling van een 19-jarige inwoner van Oranjewoud. Het slachtoffer liep daarbij gezichtsletsel op nadat hij door de verdachte met een kapot glas in zijn gezicht was gestoken of geslagen. Het slachtoffer is per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. De verdachte is aangehouden, voor verhoor naar het bureau gebracht en is ingesloten. Het incident vond tijdens een ruzie plaats. De achtergrond is nog onduidelijk. De politie gaat verder in gesprek met het slachtoffer, de verdachte en met getuigen om meer helderheid te krijgen over het voorval.

Wolvega: ramkraak bedrijfspand
De politie onderzoekt aan de Sportlaan een ramkraak bij een bedrijfspand die zondagnacht plaatsvond en waarbij gebruik gemaakt is van een vorkheftruck. Zover bekend is er niets weggenomen. Vermoedelijk was de nabijgelegen geldautomaat doelwit. Er is aangifte gedaan door een 43-jarige inwoonster van Wolvega. De politie vervolgt haar onderzoek en gaat verder in gesprek met de aangever, getuigen en de eigenaar van de vorkheftruck.

Drachten: woningbrand
De politie heeft zondagochtend aan het Kiryat Onoplein assistentie geleverd aan de brandweer tijdens een brand in een woning. Er raakte niemand gewond en de bewoonster kon het pand tijdig verlaten. Zij is met ademhalingsklachten op locatie door ambulancepersoneel behandeld. In de keuken was vlees aangebrand wat tot rookontwikkeling leidde. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De keuken liep rookschade op.

Kimswerd N31: automobilist gewond door eenzijdige aanrijding De politie heeft zondagnacht aan de N31 assistentie geleverd tijdens een eenzijdige aanrijding waarbij een 29-jarige automobilist uit Veenwouden gewond raakte. De bestuurder reed met twee passagiers in de richting van Harlingen toen zijn auto tegen een bult reed en met de auto in een sloot tot stilstand kwam. Zijn passagiers kwamen met de schrik vrij. Het slachtoffer is met nek- en rugletsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Een takeldienst voerde de beschadigde auto af.

Sneek: wildplasser beboet
De politie heeft zondagnacht aan de Marktstraat een 39-jarige wildplasser uit Sneek bekeurd. Surveillerende agenten zagen dat de man in een nis tegen een gevel stond te plassen. De man was het niet eens met de bekeuring en weigerde zich te legitimeren. Hij is aangehouden en voor het vaststellen van zijn identiteit naar het politiebureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Dronrijp: man gewond door steekpartij
De politie is zaterdagavond aan de Puoldyk een onderzoek gestart nadat een 59-jarige inwoner van Dronrijp op straat door een onbekende verdachte met een nog onbekend scherp voorwerp in zijn buik is gestoken. Het slachtoffer is met buikletsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden. Zijn toestand is niet levensbedreigend en is stabiel. Tijdens een eerste verklaring aan de politie wist het slachtoffer te melden dat hij tijdens het uitlaten van de hond door twee onbekende personen is aangesproken. Direct daarna is hij in zijn onderbuik gestoken. De politie vervolgt haar gesprekken met zowel het slachtoffer als met getuigen en doet nader onderzoek.

Buitenpost: onderzoek na melding van auto te water in
Stroobossertrekvaart
De politie en brandweer hebben zondagochtend rond 05.00 uur het water van de Stroobossertrekvaart afgezocht nadat de meldkamer een telefonische melding van een auto te water ontving. Een exacte locatie werd tijdens de melding niet aangeduid. Politiewagens en duikers van de brandweer zochten het water tussen Buitenpost en Dokkum af. De zoekactie is rond 07.30 uur gestaakt omdat er niets gevonden is. De politie traceert, in overleg met de officier van justitie, het gsm-nummer waarmee de melding is gedaan.

Oudega (gem. Sm.land): verdachte na eenzijdige aanrijding aangehouden De politie heeft zaterdagavond aan It West een 37-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake rijden onder invloed van alcohol, belediging en het verlaten van de plaats na een aanrijding. De politie kwam ter plaatse na een melding dat er op de weg tussen Oudega en Eernewoude een auto over de kop was geslagen. De auto had daarbij een lantaarnpaal geraakt die omver gereden is. Snel werd duidelijk dat er niemand meer in of bij het autowrak aanwezig was. De politie onderzocht de omgeving. Toen de agenten richting Oudega reden kwamen ze een personenauto tegen met daarin vijf personen. De bijrijder had modder aan zijn kleding. Deze man kon zich niet legitimeren en was onder invloed. De man was de eigenaar van de personenauto van het ongeval aan It West. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Tijdens de rit naar het bureau beledigde hij de agenten. Hij is verhoord, maar ontkende te gereden te hebben. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten. Het autowrak is door een takeldienst afgevoerd. Nuon repareerde de lantaarnpaal.

De Knipe: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdagavond aan de Tramweg een 42-jarige inwoner van de gemeente Heerenveen aangehouden inzake mishandeling van een 20-jarige inwoner van De Knipe. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Daar bleek zijn letsel niet ernstig. Toen de politie na een melding ter plaatse kwam, lag het slachtoffer voor een café op de grond. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten. Het incident heeft een relatie met een voorval uit het recente verleden.

Sint Jacobiparochie: motorcrosser gewond
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Oudebildtdijk assistentie geleverd na een ongeval waarbij een 19-jarige motorcrosser uit Sint Jacobiparochie gewond raakte tijdens het uitoefenen van zijn sport. Het slachtoffer was met een crossmotor onderuit gegaan nadat hij over een schans wilde rijden. Hij is met nekletsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Over zijn conditie zijn geen details bekend.

Burgum: vluchtende drankrijder alsnog aangehouden
De politie heeft zaterdagavond aan de Miensker een 31-jarige automobilist uit Noardburgum aangehouden. Surveillerende agenten zagen aan de Dokter B. Hornstrasingel dat de bestuurder afwijkend rijgedrag vertoonde en wilden met hem in gesprek. Na een achtervolging waarbij de verdachte binnen de bebouwde kom snelheden van 100 km/ uur reed is, stopte hij aan het Miensker uit. Hij ging te voet verder en rende in de mist de weilanden in. De verdachte is korte tijd daarna met behulp van surveillancehonden alsnog aangehouden. Een politiehond vond de verdachte in een sloot. De man liep daarbij een beetwond in zijn bovenarm op maar weigerde zich te laten behandelen. Hij bleek gedronken te hebben en blies aan het bureau 500 ug/l. De man kreeg een rijverbod 5 uur. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Surhuisterveen: Torenvalk, zondagnacht, een 29-jarige automobilist uit de gemeente Achtkarspelen, 565 ug/l, beginnend bestuurder, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: Mr. P.J. Troelstraweg, zondagnacht, een 24-jarige automobilist uit Marrum, 385 ug/l, beginnend bestuurder, rijverbod 5 uur, rijbewijs ingevorderd.

Sneek: Lemmerweg, zaterdagnacht, een 67-jarige automobilist uit Sneek, 580 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd.

Sneek: Lemmerweg, zaterdagavond, een 37-jarige automobilist uit Sneek, 445 ug/l, rijverbod 4 uur. De bestuurder heeft geen rijbewijs.

Sneek: Lemmerweg, zaterdagavond, een 37-jarige automobilist uit Sneek, 845 ug/l, rijverbod 10 uur. De bestuurder heeft geen rijbewijs.

Beetsterzwaag: It Merkelan, zaterdagmiddag, een 65-jarige inwoner van de gemeente Heerenveen, 925 ug/l, rijverbod 11 uur, rijbewijs ingevorderd. De bestuurder was tijdens de rit onwel geworden en is op locatie onderzocht door het ambulancepersoneel.