Tentoonstelling Weefwerk Rita Kok bij Museum Geelvinck Hinlopen Huis


"Vensters in de Ruimte" encadreert een viool-solo concert door Maki Itoi

AMSTERDAM, 20071003 -- Het verrassende en intrigerende weefwerk van Rita Kok, echtgenote van oud-premier Wim Kok, is t/m begin november te zien in Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633 te Amsterdam. Op zondag 7 oktober 2007 vindt aldaar een viool-solo concert plaats van de gevierde Japanse - in Wenen woonachtige - violiste, Maki Itoi. Zij brengt werken ten gehore van Telemann, Berio, Bach en Morimoto. De Japanse - eveneens in Wenen woonachtige - componist Yuki Morimoto geeft daarbij een inleiding over zijn compositie en de relatie met de overige werken die ten gehore worden gebracht.

Bij de drukbezochte opening sprak Ed van Thijn tijdens zijn openingswoord: "In alle beschouwingen valt de nadruk op contrasten die bijna onoverbrugbaar lijken." En vervolgens haalde hij Henk van Os aan: "Structuur en tederheid horen niet bij elkaar, maar in jouw werk wel. Soepel en weerbarstig. Streng en zacht. Ingetogen en toch kleurrijk." Ed van Thijn haakte op deze rake karakterisering in met: "Het doet denken aan de levensmotto's van Wim als premier: sterk en sociaal."

Jacob Dijkstra beschreef het intrigerende en ijle weefwerk van Rita Kok reeds als: "Het is nauwelijks voor te stellen dat schering en inslag nog steeds de basis vormen van de techniek waarmee Rita Kok haar weefkunst beoefent. Want zodra het werk uit het keurslijf van het weefgetouw wordt bevrijd, zien we het raffinement van de ruimtelijke structuren waarin licht, lucht, schaduw en kleur even belangrijk zijn als de materialen waarmee ze zijn geweven."

Rita Kok gebruikt naast garens van linnen, wol en zijde, ook o.a. perspex, gitaarsnaar en vissnoer. Haar inspiratie wordt gestuurd door de aantrekkingskracht van materialen, haar fascinatie voor de schering - de lengtedraden van weefsels - en haar gevoelsmatige reacties op kleuren. In de zojuist gepubliceerde uitgave over haar werk geeft Iréne Steinert een eigen interpretatie van Rita Koks weefwerk: het Franse woord voor weven is "tisser" en deze term staat eveneens voor "dingen met elkaar verbinden, een samenhang zoeken, die op het eerste gezicht onzichtbaar is".

Reeds eerder exposeerde Rita Kok haar weefkunst samen met het Museum Geelvick Hinlopen Huis: in 2003 in het Palais des Nations te Genève, waarbij het museum in het kader van Dialogue among Civilizations topstukken uit haar collectie Hollands porselein in de tentoonstelling "Dutch Porcelain, The White Gold" toonde. Veel van dit porselein is momenteel te zien in "Pretty Dutch", de overzichtstentoonstelling Hollands porselein in de Princessehof te Leeuwarden (verlengd tot februari 2008).

Rita Kok heeft verschillende tentoonstellingen op haar naam o.a. in Museum van der Togt (2002). En eveneens in Japan: Nagasaki (2001) en Kyoto (2001 en 2002). Haar weefwerk ademt dan ook Japanse inspiratie. In die geest vindt op 7 oktober in de serie kamerconcerten in Museum Geelvinck Hinlopen Huis een solo viooluitvoering plaats door de gelauwerde Japanse violiste Maki Itoi, een leerling van o.a. Isaac Stern en Mstislav Rostropovitsj. Naast Telemann, Bach en Berio, brengt zij een nieuw werk van Yuki Morimoto ten gehore: Once in Arcadia II. De Japanse componist en dirigent Morimoto doceert aan de Universiteit voor de Muziek te Wenen; hij zal zijn eigen werk inleiden voorafgaande aan het concert.
Op zondag 4 november wordt de expositie van Rita Kok afgesloten met een concert van de mezzosopraan en harpiste Rachel Ann Morgan. Zowel als harpiste, maar vooral ook als operazangeres (Nederlandse Opera), geniet zij wereldwijd bekendheid.

Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Keizersgracht 633
1017 DS Amsterdam

Meer informatie: Dunya Vewey
Tel. 020 - 6390747 / 0654794606
info@museumgeelvinck.nl

Open: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag 11.00 tot 17.00 uur

"Vensters in de Ruimte" is nog te zien t/m 5 november 2007


Concerten Kamermuziek in Museum Geelvinck Hinlopen Huis:

* zondag 7 oktober, 16.00 uur:
Maki Itoi, vioolsolo, Telemann, Berio, Bach, Morimoto

* zondag 4 november, 16.00 uur:
Rachel Ann Morgan, mezzosopraan & harpiste,
"Zonder vrouwen geen muziek": Purcell, Granados en Keltische liederen

Concert: ¤ 15,= p.p.
Voor opgave: zie website: www.museumgeelvinck.nl
De opbrengst van de concerten is ten bate van het restauratiefonds van het museum.

Meer informatie is te vinden op de websites:

www.ritakok.nl
www.museumgeelvinck.nl
www.itoi.ars-acustica.com
http://www.yuki-morimoto.info
www.rachelannmorgan.com