Ingezonden persbericht


Persbericht 07-26

Insecten: een kleine wereld
Foto-expositie in Biesboschcentrum Dordrecht,
7 oktober 2007 - 13 januari 2008

De vereniging Natuurfotografen Drechtsteden (NFD) geeft met een expositie in Biesboschcentrum Dordrecht een kijkje in de kleine wereld van de insecten. Meer dan veertig foto's brengen onder meer vlinders, libellen en torretjes op boeiende wijze van heel dichtbij in beeld.

Zowel de mooie beweeglijke vlinders en libellen als de vervelende muggen behoren tot de groep dieren die onderwerp is van deze foto-expositie: de insecten. Insecten behoren tot de geleedpotigen en vormen met meer dan 900.000 verschillende soorten veruit de grootste groep ingedeelde dieren. Ook kevers, torren, bladluizen en nog veel meer kleine diertjes behoren tot de groep insecten. Zij vervullen een belangrijke rol in ons ecologisch systeem. Zo zorgen zij voor de bestuiving van planten en bomen en vormen zij een belangrijke voedselbron voor andere dieren.

Voor de natuurfotograaf is het niet genoeg om die vinder of libel te zien. Hij wil wat hij ziet ook fotografisch vastleggen. Dat valt niet altijd mee want een kenmerk van bijvoorbeeld vlinders en libellen is dat ze niet lang stilzitten. De beste tijd is 's ochtends vroeg. Voordat de zon het lijfje en de tere vleugels heeft opgewarmd, zit de vlinder roerloos tussen de bloemen waarboven zij enkele uren later actief op zoek zal zijn naar nectar. Daarom gaat de natuurfotograaf voor dag en dauw op pad. Aan sommige foto's is dat goed te zien. Bijvoorbeeld aan de foto van een achter dauwdruppels verscholen libel. Andere foto's laten boeiende details van insecten zien. Bijvoorbeeld die waarbij de haartjes op het kopje van de vlieg te tellen zijn of waarbij je door de 'glas-in-lood' vleugels van een libel kunt heenkijken.

De expositie 'Insecten, een kleine wereld' is van 7 oktober 2007 tot en met 13 januari 2008 te bezichtigen in Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 te Dordrecht, tel. 078 - 630 53 53. Het centrum is in het winterseizoen open van dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis.