Ingezonden persbericht


SLAU
Postbus 274 | 3500 AG Utrecht | t: 030 2318376 | e: info@slau.nl | www.slau.nl

Stichting Literaire Activiteiten Utrecht presenteert: Utrechts Literatuur Festival op zondag 7 oktober 2007

De SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) organiseert op zondag 7 oktober 2007 in het Louis Hartlooper Complex het tweede Utrechts Literatuur Festival. Literatuur, film, muziek, eten en drinken gaan hand in hand tijdens dit feestelijke festival, dat wordt gepresenteerd door Philip Freriks en Kenneth van Zijl.

Ten slotte worden er ook 2 boeken gelanceerd: dagboek van dubbeltalent Gerard Bilders en een verzamelbundel waarmee de oudste dichter uit Vlaanderen wordt geëerd: Bert Decorte. Dit jaar viert hij zijn 70-jarige dichterschap.

In vier zalen geven 30 schrijvers en dichters acte de présence, onder wie Remco Campert, Connie Palmen en Charlotte Mutsaers. Ze lezen voor, worden geïnterviewd of becommentariëren hun eigen werk. Ook muziek speelt een rol: de band Naar Tevredenheid brengt popmuziek en poëzie samen en schrijvers vertellen over hun lievelingslied in het programmaonderdeel 'Schrijflied'.

Eetlezen
Met een volle maag is het prettiger dichten dan met een lege. Daarom begint het programma met een literaire driegangenlunch, samengesteld en bereid door sterrenkok Jon Sistermans. Tijdens deze lunch dragen dichters Ingmar Heytze, Arjan Witte en Ruben van Gogh voor uit eigen werk. Eetgerelateerd, vanzelfsprekend! Het is wel noodzakelijk om hier vooraf op in te schrijven (15,-/ info@slau.nl).

In gesprek
Net als vorig jaar ontvangt Anton Korteweg, directeur van het Letterkundig Museum, een gerenommeerd schrijver in zijn Salon Korteweg. Dit jaar is dat Remco Campert. De meesterstilist wordt door Korteweg ondervraagd en leest voor uit zijn omvangrijke oeuvre. Het tweede grote vraaggesprek van het Utrechts Literair Festival is in handen van de Utrechtse literatuurgoeroe Ed van Eeden. Hij interviewt Connie Palmen, wier roman Lucifer dit jaar veel stof deed opwaaien.

Schrijvers over schrijvers
Het festival wordt aangegrepen voor de lancering van twee boeken. Als eerste: het dagboek Zo ben ik nooit eens gelukkig van schrijver/schilder Gerard Bilders (1838-1865). De presentatie is in handen van Charlotte Mutsaers, die niet alleen uit Bilders' boek voorleest, maar ook uit eigen werk. De tweede bundel is Ik kom liefst wat te laat, een door Ingmar Heytze gemaakte selectie van het werk van Bert Decorte. Deze Belgische schrijver en dichter werd geboren in 1915 en is nog steeds springlevend -- het bewijs hiervan levert hij door zelf voor te dragen uit de bundel. Biograaf Wim Hazeu presenteert. (zie de bijlage)

Voor vier jaar en ouder
Dichter Nanne Nauta heeft leerlingen van de basisschool van zijn dochter gedichten laten schrijven over het thema 'stilte'. Het resultaat is even verrassend als ontroerend. Zestien kinderen, variërend in leeftijd van vier tot elf jaar, lezen hun gedichten voor. Natuurlijk neemt Nauta zelf ook de microfoon ter hand.

Mazzeltov
De samenstelster van het onlangs verschenen boek Spiegel van de Jiddische Poëzie, Willy Brill, gaat in gesprek met Volkskrant-criticus Arjan Peters. Ook hier ontmoet poëzie muziek: zangeres Rolinha Kross, bekend van de klezmerband Mazzeltov, brengt een selectie uit het Jiddische liedrepertoire.

Opzij!
De schrijfsters Maria Heiden, Naema Tahir en Titi Zaadnoordijk hebben minstens één ding gemeen: een nieuwe, zelfbewuste kijk op de vrouwelijke seksualiteit. Die kijk is aards en robuust en compleet anders dan het modieuze laarzengeklik van de Writers on Heels. Ze dragen voor uit eigen werk zodat het publiek zelf zijn conclusies kan trekken.

Bel ons niet, wij bellen u
Joris van Casteren presenteert 'Het Bal der Vergetenen'. In 2002 publiceerde Van Casteren In de schaduw van de Parnassus, een bundel vol gesprekken met vergeten dichters. In 2006 verscheen zijn boek Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf, waarin hij vergeten schrijvers portretteert. Met succesauteur Atte Jongstra en 'vergeten' Dana Constandse (Dana Hokke) spreekt hij over roem en vergetelheid, de teloorgang van een carrière.

En verder...
Striptekenaars Barbara Stok en Dick Matena vertonen hun werk op groot doek en leveren commentaar, dichteres Anna Arov geeft dichtersworkshops voor kinderen en volwassenen, Ruben van Gogh en Arjan Witte becommentariëren stomme films in de Cinematheek, de HC-trofee en het CCS-Crone Stipendium worden uitgereikt... Het programma is als een grote bibliotheek: er is teveel om op te noemen, maar voor elk wat wils!

Het affiche is dit jaar gemaakt door stripkunstenaar Ype Driessen

Toegang: 15,-/10,- (CJP, 65+ en NS (Kortings)kaarthouders) - Kindergedichten, Uitreiking HC-Trofee en CCS Crone-Stipendium: gratis 3-Gangenbrunch verzorgd door en met sterrenkok (Wilhelminapark) Jon Sistermans: 15,- Diner/lopend buffet: 15,-; brunch en diner alleen op inschrijving - mail naar: info@slau.nl - en alleen in combinatie met dagkaart Reserveren vanaf 25 september via 030-2320452 (Louis Hartlooper Complex) of via voorverkoop (+ 1,50) bij Savannah Bay, Telingstraat 13 / Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Steven Sterk, Servetstraat 3 / Antiquariaat Hofman, Burg Reigerstraat 25 / Boekhandel Bijleveld, Janskerkhof 7

Voor het complete programma van het Utrechts Literair Festival: http://www.slau.nl/03/g_meer.php?g_00=41

Kijk voor meer informatie op http://www.slau.nl

info@slau.nl
Postbus 274, 3500 AG Utrecht, 030 2318376