LTO Noord


Prijsvraag van Nieuwe Oogst samen met CR Delta

Wat zijn de mooiste koeien?

Nieuwe Oogst schrijft samen met CR Delta de prijsvraag âWat zijn de mooiste koeienâ uit. Levensduur speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse fokkerij. Een exterieurprijsvraag past daar uitstekend bij. In dit kader heeft de wedstrijd met vier rubrieken van vier koeien een rijke traditie opgebouwd.

Met de prijsvraag âWat zijn de mooiste koeienâ zijn ook dit jaar aantrekkelijke prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door de belangrijkste Nederlandse K.I.-verenigingen, sperma-importeurs en andere aan de rundveehouderij gelieerde bedrijven. De te beoordelen dieren zijn afgedrukt de Nieuwe Oogst van 6 oktober. De fotoâs, gemaakt door Alger Meekma, zijn tot stand gekomen dankzij de medewerking van de eigenaren van deze koeien.

Op de poster met zestien koeien zijn verticaal (van boven naar beneden) de rubrieken 1, 2, 3 en 4 samengesteld. Zo vormen de vier dieren die het meest links zijn opgesteld samen rubriek 1. Iedere rubriek bestaat uit vier koeien (verticaal) aangeduid met de letters A, B, C en D, die per rubriek op volgorde moeten worden gezet op basis van hun exterieur. Stel dat u vindt dat in rubriek 1 koe D de beste is, gevolgd door koe C en vervolgens koe A, terwijl koe B het minst aanspreekt, dan vult u de volgende uitslag in voor rubriek 1: D/C/A/B. Op dezelfde wijze moeten ook de rubrieken 2, 3 en 4 worden ingevuld.

Uw inzending moet uiterlijk zaterdag 27 oktober in het bezit zijn van Nieuwe Oogst. Per persoon mag slechts één wedstrijdformulier worden ingeleverd. Uitgesloten van deelname zijn medewerkers van Nieuwe Oogst, rechtstreeks betrokkenen bij de totstandkoming van de prijsvraag en hun directe familieleden, een en ander ter beoordeling van de redactie. De uitslag van de jury is bindend. Over deze uitslag is geen correspondentie mogelijk.

Belangrijk is dat bij de plaatsing van de koeien uitsluitend naar de fotoâs in de krant wordt gekeken. De jury zal bij de beoordeling ook alleen met de koe op de foto rekening houden en geen andere - niet zichtbare - aspecten in de plaatsing meenemen. Afstamming en eigenaar van de koe blijven zowel voor de deelnemers als de jury onbekend.

Bij de beoordeling moet er van worden uitgegaan, dat per rubriek alle vier koeien ongeveer even oud zijn en in hetzelfde lactatiestadium verkeren. De vier dieren van rubriek 1 zijn vaarzen. Rubriek 2 bestaat uit tweedekalfs koeien. Rubriek 3 bestaat wederom uit vaarzen, terwijl het kwartet roodbonten van rubriek 4 weer uit tweedekalfs dieren bestaat.

Een deskundige jury bepaalt de uitslag. Volgende week worden de namen van de juryleden bekendgemaakt. De uitslag wordt opgenomen in het nummer van Nieuwe Oogst van 10 november. In dit nummer zal de jury per rubriek een toelichting geven op de plaatsing. Ook worden de gegevens van de koeien en de eigenaren dan bekend gemaakt. Daarnaast worden in dat nummer de prijswinnaars bekend gemaakt.

In een speciale bijeenkomst op 26 november op de Waiboerhoeve in Lelystad worden de prijzen aan de winnaars uitgereikt. De prijzen bestaan uit sperma van een keur aan topstieren en andere aantrekkelijke prijzen. De winnaar mag als eerste kiezen uit de lijst met prijzen, nummer twee mag daarna een keuze maken, enzovoort. Bij een gelijk aantal strafpunten bepaalt loting wie als eerste mag kiezen. Bij een ex aequo, waarbij het aantal mogelijke prijswinnaars groter is dan het aantal te verdelen prijzen, wordt eveneens geloot.

Een overzicht van de beschikbaar gestelde prijzen vindt u hier. Zie het origineel

Zaterdag 6 oktober 2007