Gemeente Soest

Dierenasiel 't Hart

Datum: 03/10/2007

Burgemeester tekent overeenkomst met dierenasiel 't Hart

Op zaterdag 6 oktober 2007 om 14.00 uur zal burgemeester Noordergraaf bij dierentehuis 't Hart een overeenkomst tekenen tussen de gemeente Soest en dierenasiel 't Hart.

In de overeenkomst is geregeld dat Dierentehuis 't Hart officieel namens de gemeente gevonden huisdieren opvangt. Tevens is de hoogte van de gemeentelijke vergoeding in de overeenkomst vastgelegd.

Wat al heel lang de praktijk was, is nu ook officieel geregeld. Volgens het Burgerlijk Wetboek moet de burgemeester van een gemeente een regeling treffen voor de opvang en registratie van gevonden voorwerpen. Dat gevonden 'voorwerp' kan ook een vermist huisdier zijn.

In Soest was het al heel lang de praktijk dat gevonden huisdieren werden opgevangen door Dierentehuis 't Hart. Tijdens het traject van Dierentehuis 't Hart om een officieel erkend dierenasiel te worden bleek echter dat nooit officieel was geregeld dat het dierentehuis deze taak eigenlijk uitvoert namens de burgemeester. Dat is nu dus officieel geregeld.

Het certificeringstraject van Dierentehuis 't Hart was ook aanleiding om de financiële kant van het asiel tegen het licht te houden. Jaren geleden heeft Dierentehuis 't Hart een zeer gunstige regeling kunnen treffen met de gemeente toen het dierentehuis moest verhuizen van Klein Engendaal naar de Eemweg.

Dankzij het feit dat het dierentehuis plaats moest maken voor woningbouw kon er aan de Eemweg een fraai, modern pand worden gerealiseerd. In de loop der tijd werd het dierentehuis echter geconfronteerd met steeds hogere kosten. De wettelijke eisen die de overheid stelt aan de opvang van dieren leidden tot hogere kosten voor huisvesting, registratie, dierenartsen etc.

De gemeente bleek bereid om een deel van de kosten voor de opvang van zwerfdieren te vergoeden. In de door de burgemeester ondertekende overeenkomst verklaart de gemeente dat zij voornemens is die bijdrage in ieder geval voor drie jaar te verlenen.

.