KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

23-5-2007

Rotterdam Match Race Challenge 2007

In het weekend van 6&7 Oktober organiseert de J22 klasse in
samenwerking met de Rotterdamsche Zeilvereeniging (RZV) een
internationaal matchrace evenement op de Kralingseplas.

Het matchracen dat vooral bekend is van de Americas Cup is een spectaculaire discipline die steeds meer aan populariteit wint. Met slechts 2 boten op de baan, korte races dicht onder de kant en een jury die indien nodig direct een straf kan uitdelen is het matchracen dan ook erg overzichtelijk voor publiek.

In de landen om ons heen zoals Duitsland, Frankrijk en Denemarken zit het matchracen flink in de lift. Ook in ons land wint het steeds meer aan populariteit nadat het een tijdje in de vergetelheid was geraakt. Het is nieuw leven in geblazen sinds het Watersportverbond een aantal jaar geleden is begonnen met het organiseren van een NK matchracen tijdens de Hiswa te water.

De J22 klasse heeft dit initiatief opgepikt en organiseert elke winter een matchrace serie op de Braassemermeer. Sinds kort heeft deze zelfs een ISAF grade 5 status wat er toe geleid heeft dat het aantal Nederlanders in de matchrace ranking snel toeneemt.

Om verder te groeien zijn de zeilers tot nu toe echter vooral
aangewezen op buitenlandse evenementen. Met de organisatie van de Rotterdam Matchrace Challenge wordt daar verandering in gebracht en worden de buitenlanders naar Nederland gehaald.

De organisatie op het water ligt in handen van de RZV. In het verleden heeft deze vereniging al eens matchrace wedstrijden georganiseerd voor de J22 klasse. Elk jaar organiseren ze ook teamwedstrijden voor de optimist en 12 voetsjolllen zodat ze veel ervaring hebben met dit soort wedstrijden. Daarnaast heeft de RZV elk jaar ook weer een baan onder haar hoede tijdens de Breitling (Holland) Regatta. De
kralingseplas is een ideale lokatie voor een dergelijk evenement. Vanaf het Balkon van de RZV zullen de wedstrijden prima te volgen zijn.

Aan het evenement kunnen in totaal12 teams deelnemen waarvan er minstens 5 uit het buitenland worden uitgenodigd. Er zal worden gevaren in J22s die door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Hiervoor wordt o.a de promotieboot van de klassevereniging ingezet en met het beschikbaar stellen van 3 J22s verleent ook de Delftse Studenten Wedstrijd Zeilvereniging Broach zijn medewerking aan het evenement.

Teams die mee willen doen aan de Rotterdam Matchrace Challenge kunnen het Request for Invitation downloaden via: www.j22.nl/matchracen. alwaar ook de Notice of Race is te vinden.

Internetadres: www.j22.nl/matchracen