GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

5 oktober 2007

"ZO HOORT HET": GAIA OVER KRACHTDADIGE REACTIE KORTRIJKSE MILIEUPOLITIE EN -SCHEPEN TEGEN CIRCUS RAFAEL

GAIA roept steden en gemeenten op om onverbeterlijk circus overal te bannen

De dierenrechtenorganisatie GAIA geeft een pluim aan de Kortrijkse milieupolitie en leefmilieuschepen Stefaan Bral, omdat ze prompt en krachtdadig reageerden tegen het inmiddels beruchte circus Rafaël.

De dieren van circus Rafaël bevinden zich in erbarmelijke omstandigheden.
Bovendien zijn wilde dieren in veel steden, zoals Kortrijk, niet welkom.

Het circus dat ondanks het verbod toch met wilde dieren naar Kortrijk (Heule) afzakte, is niet aan zijn proefstuk toe. Circus Rafaël pleegt voortdurend inbreuken op de wetgeving inzake dierenwelzijn en lapt steevast lokale reglementen, die geen wilde dieren in circussen toelaten, aan zijn laars. De tijgers, die er sowieso niet mochten zijn, en de exotische dieren, waarvan de verblijven niet aan de wettelijke vereisten voldoen, moeten weg, besliste de stad terecht.

"Zo hoort het ook," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Aan zo'n kerels moet je als overheid laten voelen dat wetten en reglementen er zijn om te worden nageleefd." Circus Rafaël staat al langer op de zwarte lijst van GAIA. "Ze zijn onverbeterlijk," weet Michel Vandenbosch. Rafaël kreeg een vergunning van de stad maar daar stond zwart op wit in dat ze niet met wilde dieren mochten komen. "Maar afspraken maken of duidelijke voorwaarden stellen dat ze alleen mogen komen zonder wilde dieren, hebben geen zin, want de circuseigenaars komen ze gegarandeerd niet na. Ook hebben ze steevast lak aan de wettelijke verplichting dat binnen- én buitenverblijven, die voldoen aan de wettelijke normen, aanwezig moeten zijn."

Helaas laten nog te veel gemeenten gewoon begaan, zoals vorige week nog in Gullegem, waar Rafaël aan het Kerkplein stond opgesteld, zoals steeds zonder verplichte buitenverblijven voor de dieren.

GAIA roept nu alle steden en gemeenten in West-Vlaanderen en elders op om circus Rafaël te bannen en onder geen beding op hun grondgebied toe te laten.

Wervik trekt toelating circus Rafael in
"Te veel problemen in omliggende gemeenten"

De West-Vlaamse stad Wervik trok vandaag de toelating voor het circus Rafaël in. Dat heeft waarnemend stadssecretaris Marc Stevens zopas bevestigd aan de dierenrechtenorganisatie GAIA. Wervik had toelating verleend aan het circus om volgende week in de stad neer te strijken. De stad ziet daar nu van af "omdat er te veel problemen zijn met het circus in de omliggende gemeenten". GAIA is erg opgetogen dat Wervik ingaat op GAIA's oproep om circus Rafael niet op het grondgebied toe te laten.

> Zie ook:

* 05-07-2007: Circus Rafaël overtreedt de circuswetgeving in Zedelgem


* 27-07-2007: Oudenburg trekt toelating voor circus Rafaël in

> Meer over onze campagne tegen wilde dieren in circussen

> Wil je GAIA helpen in de strijd tegen dierenleed? Steun ons en word lid!