Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

25 jaar Stichting Gered Gereedschap

5 x 25 kuub gereedschap en feest op 5 oktober

Stichting Gered Gereedschap bestaat 25 jaar! Dit vieren we door 5 x 25 kuub gereedschap te versturen naar projecten in Afrika én met een feestelijk programma op 5 oktober aanstaande. Speciaal genodigde Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking sluit die dag de eerste container vol opgeknapt kwaliteitsgereedschap.

Stichting Gered Gereedschap is een landelijke
vrijwilligersorganisatie die gereedschap inzamelt, opknapt en verstuurt naar ontwikkelingsprojecten in landen in Afrika, Azie en Zuid-Amerika. In de afgelopen 25 jaar werden bijna 1 miljoen stuks gereedschap, naaimachines en werkplaatsmachines verstuurd naar technische scholen, zelfhulpgroepen en ontwikkelingsprojecten. Een resultaat dat alleen mogelijk werd door de inzet honderden vrijwilligers, donateurs, sponsoren en gereedschapsgevers.

5 x 25 kuub gereedschap
In het kader van ons jubileum gaan er dit jaar vijf containers naar projecten in Mali, Liberia, Kenia, Uganda en Congo. De vijf containers (goed voor vijf keer 25 kuub gereedschap) vormen het startschot voor een nieuwe werkwijze binnen het landelijk netwerk van de stichting. Met de bundeling van zendingen gereedschap in zeecontainers worden verschepingskosten bespaard èn kan Gered Gereedschap haar service aan projectpartners in het buitenland verder optimaliseren.

Feest op 5 oktober
Op 5 oktober krijgt ons jubileum een officieel tintje met genodigde minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking die een volle jublileumcontainer voor ons sluit voor verzending naar het buitenland. Oprichtster Laura Dols vertelt meer over het ontstaan en de ontwikkeling van Gered Gereedschap. Uit Ghana en Uganda zijn er gereedschapsontvangers aanwezig. Het gastoptreden van Jan Jaap van der Wal en de optredens van wereldjongleur Marty le Gray, L'Amour Ravissant en Pigalle44 zorgen voor een feestelijke sfeer.

U bent op deze dag tussen 12.00 en 19.00 van harte welkom op het NDSM terrein in Amsterdam Noord (TT Neveritaweg 15). Het officiële programma vindt plaats tussen 15.00 en 16.30. Wilt u het programma van Jan Jaap van der Wal niet missen, dan vragen wij u 14.40 aanwezig te zijn. Thema van de dag is 'Geef ons vleugels'.

Vele duizenden technische scholieren en studenten, startende ondernemers, bouwers, onderhoudsmedewerkers, kleermakers en ontwikkelingswerkers, kregen dankzij Gered Gereedschap de middelen in handen om een vak te leren en uit te oefenen. Met het geven van gereedschap kregen ze een kans op werk, inkomen en een zelfredzame toekomst.

Gered Gereedschap is trots op hetgeen in 25 jaar tijd, met hulp van velen, tot stand is gebracht. Met een rijke historie op zak bereidt de organisatie zich voor op de komende 25 jaar. De vraag naar gereedschap is nog steeds groot en ook het aanbod aan gebruikt gereedschap groeit nog steeds.


---

Noot voor de redactie,