Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Driebergen, 5 oktober 2007
Mogelijke verplaatsing drugsboten Maastricht veroorzaakt overlast voor recreatie en toerisme buitengebied
De gemeente Maastricht wil de drugsboten van de stad mogelijk afmeren in het waterrecreatiegebied aan de rand van de stad. Recreatieondernemers, zowel uit de dag-, verblijfs- en waterrecreatie, maken zich enorm ongerust over deze ongewenste ontwikkeling. Ze verwachten dat toeristen zich zo onveilig gaan voelen dat ze wegblijven. Brancheorganisatie RECRON trekt in een brief van 3 oktober aan de bel.
In de brief wijst de vereniging niet alleen de verplaatsing van de drugsboten af, maar ook het geopperde alternatief van vaste drugsunits in de nabijheid van de recreatieve zone. 'Zowel toeristen als Maastrichtenaren moeten onbezorgd kunnen recreëren aan de rand van stad. Het kan toch niet gebeuren dat ze weggejaagd worden door zware drugsgebruikers', spreekt regiomanager Thijs Vossen zijn bezorgdheid uit.
Het Limburgs Landschap deelt de bezorgdheid van RECRON en heeft hier ook een brief over uitgestuurd. Beide organisaties willen dat het gebied juist als voorbeeldgebied dient waarbij natuur en recreatie integraal ontwikkeld worden. Met het juiste overheidsbeleid kan hier aangetoond worden hoe natuur en recreatie hand in hand kunnen gaan.
De argumenten die de vereniging bij de allereerste geruchten over de plannen gebruikte, zijn nog steeds glashelder. De recreatieve bedrijven ter plaatse vervullen een belangrijke rol. Enerzijds weet men het platteland economisch te versterken en zorgt men voor de vitaliteit van de lokale gemeenschap, anderzijds richt men zich rechtstreeks op Maastricht. Voor dagrecreanten uit Maastricht blijkt het uitloopgebied en de daarin gelegen recreatieve bedrijven erg aantrekkelijk.
Zoals het er nu naar uitziet, ontstaat er een situatie waarbij de overlast van Maastricht naar de buitenwijken wordt gedirigeerd. Voor de recreatieve bedrijven heeft dat te veel impact:
* de overlast van drugsgebruikers neemt toe;
* de veiligheid op de toegangswegen kan niet meer worden gegarandeerd;
* het aantal recreanten zal hierdoor onherroepelijk verminderen, met als uiteindelijk gevolg een lagere omzet en ontslag van personeel;
* geplande investeringen blijven achter.
Dat terwijl het hier juist om gezonde bedrijven gaat die zich nog volop oriënteren op de toekomst en bereid zijn te investeren in het product recreatie, ook ten gunste van de stad Maastricht.
RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt bijna 1.800 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.
Noot voor de redactie (