Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Zorg beter met meer personeel

Nivel-onderzoek naar relatie tussen personeelsbezetting en kwaliteit

Op afdelingen met meer en beter opgeleid personeel hebben bewoners minder pijn, is de sfeer beter en de omgeving veiliger. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NIVEL met subsidie van ActiZ uitvoerde op verpleegafdelingen voor psychogeriatrische bewoners. Om na te gaan of er verband bestaat tussen de inzet van personeel en de kwaliteit van leven van bewoners is het NIVEL uitgegaan van een aantal aspecten die samen bepalend zijn voor de levenskwaliteit. Daarbij bleken significante verschillen vooral te bestaan bij de aspecten pijnbeleving, sfeer, en veiligheid van de omgeving. Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat kwaliteit van leven ook sterk individu-bepaald is. Het aantal beperkingen dat men ervaart speelt daarbij een belangrijke rol.

De meeste zorgorganisaties vinden dat zij `voldoende' personeel inzetten. De afdelingen met bezettingsproblemen geven aan over onvoldoende financiële middelen beschikken om de zorg te kunnen leveren die bewoners nodig hebben. De zorgzwaarte van psychogeriatrische bewoners is de afgelopen jaren toegenomen en het personeel moet over specifieke competenties beschikken om de complexere zorg te kunnen leveren. Ruim driekwart van de onderzochte afdelingen heeft verzorgenden of verpleegkundigen in dienst met specifieke competenties of vaardigheden. Vaak zijn dat til/transfer specialisten, incontinentiespecialisten of decubitusspecialisten.

ActiZ verwacht dat de manier waarop personeel wordt ingezet directer in verband zal worden gebracht met de zorgbehoefte van cliënten en de daarbij behorende financiering. De invoering van zorgzwaartepakketten zal met name hogere eisen gaan stellen aan de flexibiliteit van de personeelsinzet.

Het NIVEL rapport met de uitkomsten van het onderzoek is te raadplegen op website van het NIVEL www.nivel.nl