Ingezonden persbericht
- P E R S B E R I C H T -
Bestemmingsplan Ondiep vastgesteld door gemeenteraad
Geen ruimte voor onafhankelijk cultuurhistorisch onderzoek
UTRECHT - vrijdag 5 oktober 2007, anderhalf uur had de gemeenteraad gistermiddag nodig om tot een besluit te komen over het bestemmingsplan Ondiep. Punt van discussie was de sloop van het Kleine Wijk, het eerste gemeentelijk woningbouw project van Utrecht. Bij vrijwel alle fracties blijkt de twijfel te zijn toegeslagen. "Al hebben we het nu niet gered, duidelijk is dat iedereen begint in te zien dat het erg zonde zou zijn als deze wijk verdwijnt " aldus Jules Verhoeven.
Het Kleine Wijk, of wel Ondiep Complex I toont een uniek stuk geschiedenis. Toen na de invoering van de woningwet in 1901 de woningbouw moeizaam op gang kwam, ging de gemeente Utrecht in 1911zelf aan de slag. Het succes van dit project was de trots van de gemeente Utrecht en tevens de aanzet tot het prestigieuze 1000 woningen plan. De ligging van dit complex, kort bij het centrum, en de charme van de wijk, maakt deze locatie zeer aantrekkelijk voor de bouw van dure koopwoningen. Het bestemmingsplan maakt toekomstige sloop van het Kleine Wijk mogelijk.
Het anderhalf uur durende debat over het bestemmingsplan Ondiep in de raadsvergadering afgelopen donderdag, werd gedomineerd door het deelplan Kleine Wijk. Directe aanleiding was een onderzoek van de afdeling Monumenten van Dienst Stads Ontwikkeling, dat deze week is opgedoken. Het onderzoek, dat al in 2003 werd uitgevoerd in opdracht van eigenaar stichting Mitros, blijkt nieuw te zijn voor de raadsleden. Het advies om; deze vooroorlogse wijk grondig te analyseren en te waarderen als onderdeel van een herstructureringsprocedure, blijkt niet te zijn opgevolgd.
Na de Open Monumentendag 2007 is een behoorlijke lobby op gang gekomen. Verschillende organisaties die zich in zetten voor cultuurbehoud, zoals Bond Heemschut, Oud Utrecht en Het Gilde, hebben zich de afgelopen weken ingezet voor behoud van Complex I. En met succes, want alle raadsfracties behalve PvdA blijken het erg moeilijk te hebben met het verdwijnen van het Kleine Wijk. Met pure machtspolitiek heeft wethouder Bosch een motie van de SP voor een onafhankelijk cultuurhistorisch onderzoek geblokkeerd. De fracties van de college partijen CU, ' met pijn in het hart' en CDA 'ondanks sterke verdeeldheid binnen de fractie' waren niet bereid het college op het spel te zetten. GroenLinks stemde verdeeld.
De betrokken organisaties en bewoners die al sinds de eerste fase van besluitvorming pleiten voor behoud en cultuurhistorisch onderzoek, voelen zich gesterkt in hun opvattingen " Al hebben we het nu niet gered, duidelijk is dat iedereen begint in te zien dat het erg zonde zou zijn als deze wijk verdwijnt" aldus Jules Verhoeven, voorzitter van bewonersvereniging Complex I.