MediaPlaza


Greening the Enterprise congres Georganiseerd door IT Executive in samenwerking met Media Plaza

IT consumeert een steeds groter aandeel van het totale energieverbruik van organisaties. 'Green IT' zal daarom de komende jaren een steeds belangrijker factor worden bij het nemen van investeringsbeslissingen. De conferentie Greening The Enterprise laat zien dat de IT-industrie zelf al opvallend veel heeft ontwikkeld om zowel het energieverbruik als de milieubelasting drastisch te verminderen. Hoe kunt u hiervan profiteren? Dit thema mag geen enkele IT-manager laten lopen.

Doelgroep
IT-managers, business managers, milieuprofessionals, ICT-leveranciers, beleidsbeslissers binnen de overheid en inkopers van ICT-producten en diensten.

Een greep uit het programma:

MEER DOEN MET MINDER
Rob Creemers, Technotrends
Het duizelt als trendwatcher Rob Creemers het woord neemt. Hij zet in een moordend tempo trends op het gebied van ICT, vergrijzing, globalisering, fossiele brandstoffen en klimaatproblemen op een rijtje. Technologie is een zegen, maar door technologie loopt wereld ook tegen keiharde grenzen aan. De vraag is nu wat we eraan gaan doen. De IT-sector staat voor een nieuwe uitdaging.

NAAR EEN DUURZAME ONDERNEMING
Djeevan Schiferli, IBM Nederland
Een duurzame omgeving is in ieders belang. Iedere wereldburger zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen om energieverspilling en vervuiling tegen te gaan. Innovatieve oplossingen zijn hierbij een must, de IT-sector heeft hierbij een spilfunctie. Ontdek in een inspirerende holistische presentatie hoe de milieubelasting enorm kan worden teruggedrongen door schonere energie, minder vervuiling en lager energieverbruik.

GROENE OPSLAG
Hans van den Broek, CTO bij HP Nederland
Het energievraagstuk is een prominent item op de IT-agenda geworden. HP werkt in haar Power & Cooling Labs al jaren aan oplossingen. Hierbij wordt gekozen voor een integrale benadering, van de core van de processorchips tot en met de koeltorens van het datacenter. In deze sessie wordt u bijgepraat over de details, met speciale aandacht voor "green storage". Opslag is nu al goed voor 40% van de energiekosten in het datacenter. Met slimme software en hardware kan dat worden gehalveerd.

ICT & MILIEU: EEN INNOVATIEVE COMBINATIE
Jan Vlak, managing director van ICT Milieu (onderdeel van ICT~Office) Bedrijven worden aangesproken op hun groene verantwoordelijkheid. Er komt een hoop regelgeving op hen af. ICT~Office wil haar leden compliancy bieden aan alle bestaande wet- en regelgeving maar ook vooruitlopen op de komende. Jan Vlak is de man die gebruikers en leveranciers kan vertellen welke eisen de overheid gaat stellen op het gebied van duurzaam inkopen. Die eisen vindt Vlak niet ambitieus genoeg. De industrie wil verder gaan.
ENERGIE BESPAREN MET VIRTUALISATIE
Jeremy van Doorn, Sr. Systems Engineer Benelux van VMware In 2000 verbruikte een typische server 100 watt, vandaag de dag is dit minimaal vier keer zoveel. Gecombineerd met de explosief stijgende energiekosten betekent dit dat een steeds groter deel van het IT-budget aan energie opgaat. Met een virtuele infrastructuur kun je grote stappen zetten op het gebied van energiebesparing. CO2-reductie en kostenbesparing gaan hand in hand.

SLIM WERKEN
Bas Boorsma, Cisco & Daniël van den Hoven, WebEx Hoe kan de productiviteit van medewerkers worden verhoogd? En de uitstoot van CO2 worden gereduceerd? Door 'slim werken'. Door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die ICT biedt om mobiel werken of 'telewerken' te realiseren en individuele gebouwen maar ook 'campussen' efficiënt in te richten.

Stop met geld weggooien. Doe de Energy Scan!
Op een gemiddelde kantoorplek kunnen veel organisaties relatief eenvoudig zo'n 100 Euro of 5.000 kWh op jaarbasis besparen. Met zo'n 2 miljoen kantoorwerkplekken valt alleen daar al minstens een miljoen megawatt uur per jaar te besparen. Maak een 'energie saving scan' van uw organisatie.
Dagvoorzitter van het congres is de heer Arjan van Dijk CMC. Arjan is ambassadeur NGI, Platform voor ICT-professionals en Bestuurslid externe betrekkingen VRI.

Sprekers
Rob Creemers
Sinds 1980 is Rob actief in de IT-sector. Hij heeft o.a. gewerkt bij Siemens en Olivetti. Vanaf 1990 ontwikkelt hij zich als marktanalist en trendwatcher. Creemers opereert tegenwoordig zelfstandig onder de naam TechnoTrends. In september publiceert hij samen met trendwatcher Adjiedj Bakas het boek 'Leven zonder Olie' op het hoofdkantoor van Shell Nederland. In het boek beschrijven de auteurs zeven megatrends op het gebied van energie, natuur en transport. Bakas en Creemers relateren de megatrends aan een drietal toekomstscenario's voor energiegebruik, natuur en vervoer. Serieuze ontwikkelingen voor de toekomst worden beeldend neergezet aan het begin van ieder hoofdstuk in verhalen uit de dagelijkse praktijk van 2030. Zo geeft het boek een 'terugblik' op een herdenkingsbijeenkomst bij het mausoleum van Al Gore in Rotterdam en een reportage over olieproducerende enzymen en de CO2-opetende halfedelsteen olviaan.
Djeevan Schiferli Djeevan geeft directies advies over maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de business. Hij helpt bedrijven klaar te stomen voor duurzame innovatie. Hij behaalde een Bachelor-diploma in Photonics-wetenschappen aan het Rijswijk Polytechnic Institute in 1993 en in 2004 een Master of Science in Science and Technology Commercialization aan de Universiteit van Texas, Austin. Vanaf januari 2007 is hij zowel Innovation Officer als Business Development Executive voor Klimaat en Energie voor voor IBM Benelux.
Hans van den Broek Hans is Chief Technology Officer van de Technology Solutions Group divisie bij HP Nederland. Al sinds 1977 is hij werkzaam in de technologie sector en heeft de technologie en haar ontwikkelingen van binnenuit bekeken als ondermeer programmeur, IT-Consultant, IT-Architect, Product Manager, Business Manager, Alliance Manager, Pre-sales Manager. Momenteel bekleedt hij de functie van CTO, waarin hij verantwoordelijk is voor het orchestreren van HP's business technology portfolio bestaande uit servers, storage, software en services.
Jeremy van Doorn
Jeremy is Systems Engineer bij VMware. Hij adviseert individuele klanten over hoe zij VMware het beste kunnen inzetten, maar presenteert ook regelmatig op de diverse seminars. Voordat hij in Juni 2004 bij VMware begon, werkte Jeremy bij BT (Syntegra) als Internet Security Engineer. Hij richtte zich daar onder andere op netwerkbeveiliging, antivirus oplossingen en bandbreedte management. Jan Vlak
Jan staat zijn hele werkende leven met twee benen in het afval en de recycling. Na de studies politicologie en milieukunde, werkte hij voor het Interprovinciaal Overleg en het Afval Overleg Orgaan. Sinds 2005 doet hij de milieulobby voor ICT~Office en geeft als managing director van ICT Milieu leiding aan het ICT-inzamelsysteem. ICT Milieu is een activiteit van de branchevereniging ICT~Office.

Meer informatie over dit congres?
Meer informatie over het programma is op te vragen bij Fred van der Molen, hoofdredacteur IT Executive via e-mail fvandermolen@kluwer.nl. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Annette Beerepoot via tel. 030 291 4165 of e-mail annette.beerepoot@mediaplaza.nl.

Achtergrondinformatie

Volgens het laatste VN-rapport bestaat er nauwelijks meer twijfel dat menselijk handelen een belangrijke oorzaak is van de opwarming van de aarde. Tal van internationale verdragen, nationale wetten en maatregelen beogen inmiddels de uitstoot van CO2, het gebruik van schadelijke stoffen en het energieverbruik te verminderen. Maar er is meer. Door de sterke economische groei van landen zoals India en China neemt het energie- en grondstofgebruik explosief toe. Die ontwikkeling zal doorgaan. Als gevolg daarvan zullen de energie- en grondstoffenprijzen naar verwachting verder stijgen.

Als deze twee redenen al geen reden vormen voor ondernemingen en publieke organisaties om zich te herörienteren, dan is er wel de publieke opinie. Ondernemingen zullen zich op dit punt in toenemende mate moeten verantwoorden, zoals dat eerder rond kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en verwerking van afvalstoffen gebeurde. Een duurzaamheidsparagraaf zal een vast onderdeel worden van de 'Good Governance' van een onderneming.

Energiebesparen en duurzaam ondernemen
IT-afdelingen zullen in toenemende mate op dit onderwerp worden aangesproken. De reden is duidelijk: IT consumeert een steeds groter aandeel van de totale energieverbruik van organisaties. 'Green IT' zal daarom een steeds belangrijkere factor worden in de investeringsbeslissingen de komende jaren. Energiebesparing en 'duurzaamheid' in ruimere context kunnen niet langer worden behandeld als een optie. Het zal een onderscheidende zakelijke factor worden. IT-afdelingen kunnen zich hiermee onderscheiden, zodat ze geen onderdeel van het probleem worden, maar van de oplossing.

Greening the Enterprise conferentie
De tijd is ernaar. Het is opvallend hoeveel initiatieven de IT-industrie inmiddels zelf heeft genomen en aangekondigd. Op een veelvoud van terreinen wordt producten en methoden ontwikkeld om enerzijds het energieverbruik en de milieubelasting van IT dramatisch te verminderen en anderzijds IT in te zetten om organisaties minder milieubelastend te laten worden. In dit congres willen IT Executive en Media Plaza een aantal belangrijke ontwikkelingen aan de orde stellen.