Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

ActiZ: âVVD zet de wereld op zijn kop'

De suggestie van VVD-Kamerlid A. van Miltenburg dat de thuiszorg de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) aangrijpt voor een "ijskoude sanering", zet volgens ActiZ-directeur Aad Koster "de wereld op zijn kop". "De VVD neemt het vaak op voor ondernemers, maar toont met dit soort uitspraken weinig begrip voor de realiteit van ondernemen in de zorg."

Door de Wmo bieden veel gemeenten voor huishoudelijke verzorging een tarief waarvoor geen enkele werkgever in Nederland kostendekkend eigen werknemers in kan zetten. Veel thuiszorgorganisaties zien zich vanwege dit tariefbeleid dan ook gedwongen om overtollige medewerkers te ontslaan. Zonder deze spijtige maatregel zou de continuïteit van de gehele organisatie in gevaar komen, met nog veel grotere gevolgen voor de werkgelegenheid. Tegelijk moet de thuiszorg naarstig op zoek naar nieuwe alfahelpenden, om aan de sterk gestegen vraag naar goedkoopste zorg tegemoet te komen. Sommige thuiszorgorganisaties bieden hun ontslagen werknemers de mogelijkheid om als alfahelpende aan de slag te gaan. Dat dit uit nood geboren aanbod aan ex-werknemers door de VVD wordt getypeerd als een "ijskoude sanering", wijst ActiZ als misplaatst van de hand. "De ellende die de Wmo voor werkers in de zorg teweeg heeft gebracht, mag de politiek zichzelf aanrekenen. Het is onbestaanbaar dat politici de zwarte piet doorschuiven naar werkgevers in de thuiszorg", aldus Aad Koster van ActiZ. Volgens Koster zou het de politiek sieren om serieus in te gaan op het voorstel om alfahelpenden onder de CAO te brengen.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers, waaronder het merendeel van de thuiszorgaanbieders. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.

Bijlagen:


+ Bijlage bij persbericht (doc, 36 kB)