Groen!

Brussel, 5 oktober 2007

Oostendse jongerenjobs even vluchtig als smsjes?

De voorbije maanden werd de Oostendse aanpak van de jeugdwerkloosheid als hét model voor Vlaanderen naar voor geschoven. Een ver doorgedreven activering, waarbij men jongeren bestookte met vacatures ondermeer via smsjes, leek hét wondermiddel om de jeugdwerkloosheid te doen dalen. Ook andere steden willen deze aanpak overnemen. Nieuwe VDAB-cijfers, verwerkt op Non-profit data (www.npdata.be), doen echter zware vragen rijzen bij de duurzaamheid van het zogenaamde Oostendse model.

Oostende blijkt de enige van de 13 Vlaamse centrumsteden te zijn waar de jeugdwerkloosheid in september 2007 gestegen is in vergelijking met september 2006, en dit met 11% van 511 tot 561. In het algemeen daalt de jeugdwerkloosheid in de 13 centrumsteden van 17.594 tot 13.582 of een daling met 24%. De stijging met 11% in Oostende is dan ook atypisch.

Ook wanneer we naar de cijfers van de voorbije vier maanden kijken, zien we een grotere toename van werkloosheid van -25 jarigen in Oostende tussen mei en september 2007. Oostende staat de afgelopen vier maanden eenzaam aan de kop met een stijging van de jongerenwerkloosheid van 142%. Dit is het drievoudige van de tweede in rij Hasselt, en meer dan het dubbele van het gemiddelde van de andere Vlaamse centrumsteden.

De cijfers vallen des te harder op, omdat in West-Vlaanderen verschillende regios klagen over tekorten op de arbeidsmarkt. De zwaar tegenvallende cijfers voor Oostende maken een dringende evaluatie van de activeringsaanpak van jongeren noodzakelijk. De tewerkstellingscreatie het voorbije jaar was misschien reëel, maar allesbehalve duurzaam of structureel. Ging het om tijdelijke effecten, speelde statistische vertekeningen of waren het vooral jobs van (te) korte adem, waarbij de sms of e-mailroep te licht is uitgevallen? Mieke Vogels zal in het Vlaams Parlement minister Vandenbroucke hierover ondervragen.

Deze cijfers maken een dringende evaluatie van de Oostende activeringsaanpak noodzakelijk, stelt Groen!-kamerlid Wouter De Vriendt. Het is onaanvaardbaar wanneer zou blijken dat de jobs even vluchtig zouden zijn als smsjes. Tegenover een activeringsbeleid moeten ook kwalitatieve en duurzame jobs staan. Zoniet dreigt het activeringsbeleid vooral een schorsingsbeleid te worden, met tijdelijke hamburgerjobs als enig alternatief. Kansen geven op duurzame tewerkstelling moet centraal staan. Daarom moeten we de duurzaamheid van de jobs ook dringend evalueren, besluit Wouter De Vriendt.

Wouter De Vriendt, Groen! Kamerlid en gemeenteraadslid Oostende Mieke Vogels, Groen! fractieleidster Vlaams Parlement