Gemeente Bedum


B. en W. willen verplaatsing 'Domo-villa' doorzetten

05 oktober 2007
Het college van b. en w. van Bedum stelt de gemeenteraad voor om de plannen om te komen tot verplaatsing van de karakteristieke directeurswoning bij de Bedumer vestiging van Friesland Foods door te zetten. Het voorstel komt aan de orde in de vergadering van de raadscommissie VROM van 10 oktober aanstaande. De gemeenteraad spreekt zich er op 25 oktober over uit. Het college is niet bereid daadwerkelijk financieel bij te dragen in de kosten van de verplaatsing. De interne voorbereidingskosten van de gemeente en de kosten die voortvloeien uit toezicht op het project zullen echter niet aan eventuele kopers worden doorberekend. Voor de woning hebben zich inmiddels belangstellenden gemeld. Dit zijn zowel particulieren als bedrijven en organisaties.

De verplaatsing over de weg van het pand uit 1921 werd eind augustus van dit jaar actueel. Het pand stond op de nominatie om gesloopt te worden; de woning moet wijken voor de uitbreidingsplannen van Friesland Foods. Naar aanleiding van perspublicaties over de mogelijke sloop legde een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verplaatsen van panden contact met de gemeente. De verplaatsing over de weg van de woning naar een locatie op het Bedrijvenpark Boterdiep aan de zuidwestkant van Bedum bleek technisch haalbaar. De totale kosten van het project verplaatsingskosten, grondkosten en bijkomende kosten worden begroot op ongeveer 700.000 Euro. Door Friesland Foods is al een bijdrage van 100.000 Euro in het project toegezegd. De Historische Vereniging gemeente Bedum, Algemeen Plaatselijk Belang Bedum en de Bond Heemschut die zich hebben beijverd voor behoud van het pand zijn bezig met fondsenwerving. De directie van Friesland Foods heeft aangegeven vóór 1 november van dit jaar duidelijkheid te willen over het al dan niet doorgaan van het project. Het pand moet verder voor 1 juli van het komend jaar verplaatst zijn. Het gemeentebestuur ziet op basis van de tot nu toe getoonde belangstelling in principe mogelijkheden om het project voor die tijd succesvol af te ronden. Voor de oude directeurswoning heeft het college een locatie op het oog aan de zuidkant van het nieuwe Bedrijvenpark Boterdiep, in de buurt van een monumentale boerderij. Het college is bereid daarvoor planologische maatregelen te treffen.

Een voorstel van b. en w. om op de ingeslagen weg door te gaan, wordt op 10 oktober in de raadscommissie VROM behandeld. De gemeenteraad spreekt zich er op 25 oktober over uit. Beide vergaderingen zijn live (of later) te volgen via deze website.