TenneT


Testen van de NorNed-kabel

05-10-2007 De werkzaamheden voor de aanleg van de NorNed-kabel en de bouw van de nieuwe converterstations in Noorwegen en Nederland worden naar verwachting medio oktober afgerond. Aansluitend zal de NorNed-interconnector worden getest om zo een betrouwbare infrastructuur voor de markt te kunnen garanderen. Volgens planning komt de NorNed-kabel half november 2007 beschikbaar voor de markt.

Het testprogramma bestaat uit een laagvermogentest om de basisfunctionaliteit van de NorNed gelijkstroom hoogspanningsverbinding te toetsen en uit een hoogvermogenstoets om er zeker van te zijn dat de NorNed-kabel betrouwbaar genoeg is om een stabiele en gecontroleerde 700 MW-transmissie te kunnen garanderen.

De laagvermogentesten gebruiken normaal gesproken tussen de 30 MW en 100 MW in beide richtingen. Bij de laagvermogentoetsen wordt gedurende tenminste 125 uur elektriciteit getransporteerd. De ervaring leert dat, rekening houdend met de onvermijdelijke opstartproblemen, waarschijnlijk meer uren nodig zullen zijn voor laagvermogentesten.

De hoogvermogentesten gebeuren als de kabel volledig onder 700 MW spanning staat. Uit eerdere ervaringen blijkt dat hoogvermogentesten op 700 MW ongeveer 50 - 60 uur duren, waarbij het stroomverkeer in beide richtingen wordt getest. Meer uren voor hoogvermogentesten zijn wellicht nodig om ons ervan te verzekeren dat de NorNed-gelijkstroom-hoogspanningsverbinding betrouwbaar is.

In het algemeen worden laagvermogentesten gekarakteriseerd door een hoog foutpercentage. Daarom wordt het vereiste testvermogen voor laagvermogen zekergesteld via de onbalansmarkt. Voor de hoogvermogentesten zullen programma's worden ingediend op de day-ahead markt.

Om de kosten voor testvermogen te minimaliseren, zullen de testen in Zuidelijke richting gedurende de dag worden uitgevoerd, en de testen in Noordelijke richting gedurende de nacht. Zo wordt rekening gehouden met de verschillende prijsniveaus in Noorwegen en Nederland.

Het day-ahead testprogramma voor de hoogvermogentesten zullen TenneT en Statnett de dag ervoor, voor de sluitingstijd van de elektriciteitsbeurzen, publiceren op www.norned-auction.org.

Alle kosten en opbrengen van het testvermogen zijn voor rekening van het NorNed-project.