Gemeente Valkenswaard

Ondertekening convenant 'aanpak hennepkwekerijen'

Ondertekening convenant 'aanpak hennepkwekerijen'

Zero-tolerance op drugshandel/hennepteelt in Valkenswaard en Waalre

De burgemeesters van Valkenswaard en Waalre, de heren drs. A.B.A.M. Ederveen en mr. H.C.R.M. baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn, hebben samen met politie, justitie, Essent en woningbouwcorporaties het convenant 'Aanpak hennep in de gemeenten Valkenswaard en Waalre' ondertekend. De ondertekening vond plaats op 3 oktober jl. Het doel is het terugdringen van de handel in drugs. Een middel om dit doel te bereiken is een integrale aanpak van hennepkwekerijen in huurwoningen.

Handel in drugs heeft ook in 2007 bij de politie prioriteit gekregen. Dit jaar al werden in Waalre en Valkenswaard in totaal 10 hennepkwekerijen aangetroffen. De aanpak heeft een preventief doel, namelijk het voorkomen van hennepteelt in huurwoningen. De sanctie van huisuitzetting moet huurders afschrikken tot het thuiskweken van hennep.

Het inhoudelijke doel van het convenant is het informeren van en samenwerken met elkaar ten behoeve van de te nemen ontmoedigende en repressieve maatregelen, zodat criminele activiteiten voorkomen en bestreden kunnen worden. De daaraan gekoppelde hinder en overlast zal dan ook verminderen. De woningbouwcorporaties die het convenant mede ondertekenden, zijn Woningbelang, Woonbedrijf en Aert Swaens.

Veiligheidsproblemen
Naast het feit dat hennepteelt verboden is, brengt het ook risico's en veiligheidsproblemen met zich mee. In veel gevallen wordt er illegaal stroom afgetapt en de combinatie van vocht en elektriciteit bijvoorbeeld vraagt om problemen. Hennepteelt is in veel gemeenten regelmatig de oorzaak van woningbranden. Daarnaast tast de hennepkwekerij met al zijn uitwassen het veiligheidsgevoel van omwonenden aan.

Gevolgen
De gevolgen van opsporing van hennepteelt in huurwoningen zijn groot. Ten eerste krijgt de huurder een fikse boete. De energieleverancier begroot bij het aantreffen van een kwekerij met illegale stroomaftap de geleden schade en vordert het geleden nadeel alsnog in. Het huurcontract wordt door de woningbouwvereniging ontbonden en de huurder wordt op straat gezet.