Activisten blijven Indiase rechtspraak in twijfel trekken

05/10/2007 11:56



MVO Advies



5 oktober 2007 Amsterdam/Best/Bangalore: Kleding fabrikanten Fabrics & Fibres International (FFI) en haar dochteronderneming Jeans Knit Pvt. Ltd.(JKPL) uit Bangalore, India, blijven hinder vinden van de Nederlandse actiegroepen Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW).

De groepen voeren actie tegen de grootste afnemers van FFI en JKPL, waaronder het Nederlandse G-Star en andere merken als Guess en Gap, vanwege vermeende slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken in Bangalore. Volgens de berichten, die de Nederlandse Organisaties verspreiden, zou er onder meer sprake zijn van onbetaald overwerk, onrealistische productie doelen en fysieke- en verbale intimidatie. De smadelijke aantijgingen aan het adres van FFI en JKPL baseren zij op verklaringen van, aan de Nederlandse actiegroepen geassocieerde, arbeidersorganisaties in Bangalore. Eerder al heeft de rechter in India bepaald dat, na uitvoerig onderzoek ondermeer door de lokale arbeidsinspectie en onafhankelijke certificeringinstanties, er in dit geval sprake is van malafide opzet bij deze lokale organisaties en dat de geuite, lasterlijke, aantijgingen niet zijn gebaseerd op enige feiten.

FFI en JKPL betreurt het dat zij zich in deze kwestie uiteindelijk genoodzaakt heeft gezien de hulp van de Indiase rechtbank in te schakelen om de aanhoudende, ongefundeerde, negatieve berichtgeving door onder meer SKK en LIW tegen te gaan. FFI en JKPL blijven ondanks de gestarte rechterlijke procedures openstaan voor een oplossing van het conflict via de weg van de redelijke dialoog.