BOVAG

05-10-2007
Verkoop aanhangwagens stijgt 16 procent

De markt voor nieuwe aanhangwagens zit nog steeds in de lift, de registraties tot en met augustus geven een stijging aan van maar liefst 16 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2006. Kijken we nog een jaar verder terug dan loopt de markt nu ruim 33 procent voor op 2005.

Het leeuwendeel van de verkoopstijging van dit jaar komt op conto van de zakelijke aanhangwagens, zoals de gesloten en open aanhangers en de kippers. Hans Louwers, secretaris BOVAG-afdeling Aanhangwagenbedrijven: De cijfers wijzen op economische bedrijvigheid in het midden en kleinbedrijf. Aannemers, installateurs en andere bedrijven besluiten mede door de aantrekkende economie tot aankoop, die in de voorgaande jaren nog geregeld werd uitgesteld.

Ook de particuliere kopers zorgen inmiddels voor een stijging. Er zijn zon 8 procent meer boottrailers verkocht en zelfs ruim 10 procent meer paardentrailers. Ook op gebied van hobby's (boten en paarden) wordt dit jaar dus weer meer geld uitgegeven aldus Louwers.

Slechte banden
Tijdens een onlangs gehouden controle van paardentrailers blijkt dat bijna de helft (45%) op slechte of te oude banden staat. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, met name in dit geval tijdens het transport van paarden. Over het algemeen verkeren de trailers in een goede staat, echter de paardenbezitters besteden te weinig aandacht aan de vier banden onder hun paardenwagen, aldus Louwers. Uit het onderzoek aan ruim 200 trailers bleek dat er sprake was van poreuze banden, verschillende maten onder eenzelfde trailer, scheuren en beschadiging in de zijkant van de band. Tevens had 1 op 3 afgekeurde trailers ook nog eens te weinig profiel op de banden. Louwers: Deze mankementen kunnen leiden tot gevaarlijk weggedrag, verhoogd risico van klapbanden en remproblemen bij onder andere nat wegdek.

Brancheorganisatie BOVAG, waarbij ook ruim 120 aanhangwagenbedrijven zijn aangesloten, waarschuwt dan ook voor onnodige risicos voor ruiter en paard en pleit voor regelmatig onderhoud. Uit de trailer-check bleek ook dat aanhangers die regelmatig worden onderhouden (elke twee jaar) weinig tot geen afkeurpunten vertoonden.

Verkopen nieuwe aanhangwagens ( 2006 15.233 st.
2005 13.236 st.

Onderzoekresultaten trailer-check september 2007 Te oude banden 44,5%
Te weinig bandenprofiel 15,8%
Versleten breekkabel 12,0%
Bron: Persbericht BOVAG
Datum: 05-10-2007