International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 25 september 2007


* Rotterdam Film Course: studentencursus over censuur
* Publieksversie in zeven steden
Het International Film Festival Rotterdam organiseert samen met dertig hogescholen en universiteiten de Rotterdam Film Course, een eendaagse filmstudiedag in zestien filmtheaters voor studenten in het hoger onderwijs. De cursus wordt in zeven steden ook gegeven voor het reguliere publiek. Onder de titel 'The uncut, extended version' gaat de Rotterdam Film Course dit jaar over censuur en film. Op het programma staan onder meer La battaglia di Algeri van Gillo Pontecorvo en Viva Zapatero! van Sabina Guzzanti.

De Rotterdam Film Course heeft voor studenten plaats in de periode 5 oktober 2007 - 12 januari 2008 in achtereenvolgens Maastricht, Leiden, Leeuwarden, Nijmegen, Bussum, Tilburg, Delft, Amsterdam, Enschede, Den Haag, Breda, Rotterdam, Eindhoven, Alkmaar Utrecht en Amersfoort. De publieksversies van de Rotterdam Film Course zijn te volgen in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Bussum, Delft en Leiden. Informatie over aanmelding en data is te vinden op de festivalwebsite en in de brochure verkrijgbaar bij de deelnemende filmtheaters en onderwijsinstellingen. Voor studenten kost de cursus 15 of 10 euro (afhankelijk van het programma, inclusief reader). Het cursusgeld voor de publieksversie verschilt per filmtheater.

Filmkunst heeft vanaf zijn ontstaan te maken met meerdere vormen van censuur. Allereerst legt de filmmaker zich soms bij voorbaat restricties op om zijn film gefinancierd of vertoond te krijgen. Producenten kunnen aanpassing van het script eisen. Tenslotte kunnen overheden de distributie dwarsbomen met vertoningsverboden. Docenten van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie geven tijdens de cursus uitleg over interne en externe censuur en toelichting bij de vertoonde films.

Het cursusprogramma omvat de korte film Cut (2004) van Royston Tan, een hilarische satire op de censuurpraktijken in Singapore. Verder wordt La battaglia di Algeri (The Battle of Algiers) van Gillo Pontecorvo vertoond. Deze Algerijns-Italiaanse film uit 1966 toont in cinema verité-stijl beide zijden de Algerijnse vrijheidsstrijd. De sympathie van Pontecorvo ligt duidelijk niet aan de Franse kant. De film werd bekroond met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Tenslotte staat het politiek getinte Viva Zapatero! van Sabina Guzzanti (Italië, 2005) op het programma. Als de staatszender RAI het televisieprogramma waarin Guzzanti een geslaagde Berlusconi-imitatie geeft na één aflevering beëindigt, besluit ze een documentaire te maken over corruptie, censuur en satire.

De Rotterdam Film Course is één van de educatieve activiteiten van het International Film Festival Rotterdam en komt tot stand in samenwerking met de onderwijsinstellingen, de filmtheaters en het NIF (Nederlands Instituut voor Filmeducatie). De Rotterdam Film Course is mede mogelijk dankzij bijdragen van het Ministerie van OC & W en de gemeente Rotterdam.

Online informatie over de Rotterdam Film Course

(einde bericht)

Noten aan de redactie

- bijlagen (zie hieronder): thema en filminformatie, overzicht data, contactpersonen bij onderwijsinstellingen
- persinformatie / foto's:
International Film Festival Rotterdam/Press Office, Bert-Jan Zoet, tel. 010-890.90.90, email press@filmfestivalrotterdam.com

Bijlagen bij persbericht Rotterdam Film Course 2007-2008

CURSUSDATA

Data studentenversie Rotterdam Film Course 2007-2008: studenten: opgeven via contactpersonen aan hogescholen en universiteiten, zie bijlage

OKTOBER 2007
Vr 5 & ma 8 oktober, Maastricht, Lumière Cinema

NOVEMBER 2007
Do 1 november, Leiden, Kijkhuis
Vr 9 november, Leeuwarden, Filmhuis Leeuwarden
Vr 16 november, Nijmegen, Lux
Di 20 november, Bussum, Filmhuis Bussum
Vr 23 november, Tilburg, Filmfoyer Tilburg
Za 24 november, Delft, Filmhuis Lumen
Vr 30 november, Amsterdam, Filmtheater Rialto

DECEMBER 2007
Do 6 december, Enschede, Concordia Cinema
Ma 10 december, Den Haag, Filmhuis Den Haag
Di 11 december, Breda, Chassé Cinema
Vr 14 & ma 17 & do 20 december, Rotterdam, Theater Lantaren/Venster Wo 19 december, Eindhoven, Plaza Futura

JANUARI 2008
Wo 9 januari, Alkmaar, Provadja
Vr 11 januari, Utrecht, Filmtheater 't Hoogt
Za 12 januari, Amersfoort, Filmtheater De Lieve Vrouw Di 22 januari, Nijmegen, Lux

Data publieksversie Rotterdam Film Course 2007-2008 Kaarten verkrijgbaar via de kassa van de filmtheaters

NOVEMBER 2007
Do 1 november, Leiden, Kijkhuis, 15.30-19.00
Vr 9 november, Leeuwarden, Filmhuis Leeuwarden, 10.00-15.00 Di 20 november, Bussum, Filmhuis Bussum, 19.30-22.00 Za 24 november, Delft, Filmhuis Lumen, 10.00-17.00 Vr 30 november, Amsterdam, Rialto, 10.00-17.00

DECEMBER 2007
Di 11 december, Breda, Chassé Cinema & Bussum, Filmhuis Bussum, 19.30-23.00

JANUARI 2007
Wo 9 januari, Alkmaar, Provadja, 19.30-23.00
Za 12 januari, Amersfoort, Filmtheater De Lieve Vrouw, 10.00-17.00


- - - - - -

PROGRAMMA-INFORMATIE Rotterdam Film Course 2006-2007

Cut van Royston Tan (Singapore 2004, 13 min., kleur, Engels gesproken)

Prijzen kan dodelijker zijn dan schelden, blijkt uit deze muzikale verheerlijking van de censuur. Cut is een hilarische satire op de praktijken van de censuur in Singapore. Een parodie waarin de verpersoonlijking van de censuur, mevrouw de censor, wordt verheerlijkt als een smaakvolle en oprechte filmliefhebster. Een auteur bijna die met de schaar de films fanatiek verbetert. Een vrolijke musical met uitbundige dans en dat allemaal ter ere van de vrouw met de schaar. Of hoe mevrouw de censor het graf ingeprezen wordt.

Royston Tan (1976, Singapore) is afgestudeerd aan de Temasek Polytechnic en kreeg vele onderscheidingen voor zijn videoclips en korte films. Een korte documentaire over jeugdcultuur vormde de basis voor zijn eerste speelfilm 15, die op Sundance en in Venetië een enthousiast publiek had. Voor meer informatie over Tan en zijn projecten: http://royston-tan.blogspot.com/


------------------------------

La battaglia di Algeri (The Battle of Algiers) van Gillo Pontecorvo (Algerije/Italië, 1966, 121 min., z/w, Italiaans/ Frans/ Engels/ Arabisch gesproken, Engels ondertiteld)

The Battle of Algiers verhaalt over het politiek gevoelige onderwerp van de Franse kolonialisatie in Algerije en werd in de jaren '60 vanwege de politieke controverse die de film veroorzaakte 5 jaar verboden in Frankrijk. De film werd door de politiek veroordeeld als communistische en terroristische propaganda, maar wat je ziet hangt af van je eigen politieke standpunt.

De film speelt zich af gedurende de laatste jaren van de vrijheidsstrijd in Frans Algerije. Het laat de bloedige strijd zien tussen de Algerijnse bevolking en de Europese kolonisten. Om het conflict in hun voordeel te laten uitvallen, maken de Algerijnse vrijheidsstrijders gebruik van terroristische middelen, waarop de Franse paratroopers reageren door de Algerijnse gevangenen te martelen. Alhoewel Pontecorvo twee kanten van het verhaal probeert te laten zien, is het wel duidelijk waar uiteindelijk zijn sympathie ligt. Het opmerkelijke van de film is dat het lijkt op een documentaire, terwijl het allemaal is geënsceneerd. Door het gebruik van de handheld camera conform de cinema verité stijl en de inzet van amateurs als acteurs komt het neo realisme volledig tot zijn recht.

De film is 40 jaar na dato nog steeds actueel. In 2003 werd de film vertoond op het Pentagon als een illustratie van de strijd tegen het terrorisme in Irak door de tactieken van de FLN te vergelijken met de tactieken van hun tegenstanders in Irak. Een jaar later gebruikten tegenstanders van de oorlog in Irak dezelfde film als een vergelijking met de agressieve ondervragingstactieken van de Fransen in de film met het schandaal in Abu Graib. De ambivalentie van de film, die klaarblijkelijk voor twee verschillende politieke standpunten kan worden gebruikt, onderstreept de complexiteit van het onderwerp censuur.

Met ongeveer 20 films op zijn naam geldt Gillo Pontecorvo (1919, Pisa) als één van de grootste Italiaanse filmmakers. Hij verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Frankrijk om aan het fascistische regime van Italië te ontsnappen. Pas na de oorlog begon hij zijn carrière als filmmaker, aanvankelijk met documentaires, later met speelfilms die binnen de traditie van het neo- realisme passen. The Battle of Algiers is zijn bekendste film, waarmee hij de Gouden Leeuw in Venetië won.


--------------------------

Viva Zapatero! van Sabina Guzzanti (Italië, 2005, 75 min., kleur, Italiaans/ Engels gesproken, Nederlands ondertiteld)

Viva Zapatero! is een vermakelijke, politiek getinte documentaire over satire, parodie en humor als wapen tegen oprukkend totalitarisme, opportunisme en grenzeloze hebzucht. Sabina Guzzanti is in Italië bekend van een satirisch programma waarin de Italiaanse politiek op de hak wordt genomen en zij een zeer geslaagde Berlusconi-imitatie doet. Als de televisiezender RAI besluit de serie al na één aflevering te beëindigen, acht Guzzanti de tijd rijp voor een ferm protest. Hoe is het mogelijk dat in een democratie als Italië de regering bepaalt wat een omroep mag uitzenden? Ondanks, of dankzij, de grensoverschrijdende macht van Berlusconi ging Viva Zapatero! in Italië in 30 bioscoopzalen uit en kreeg de surprisevertoning in Venetië in september 2005 na afloop een twintig minuten durende ovatie. Deze persoonlijke film toont enerzijds een ontmoeting tussen Guzzanti en mensen in hoge posities die worden geconfronteerd met zaken als corruptie en censuur. Anderzijds is het een kleine rondreis door West-Europa, waarbij verschillende mensen hun mening geven over spraakmakende televisiesatires uit o.a. Frankrijk, Engeland (Spitting Image) en Nederland (Kopspijkers met premier Balkenende en de koningin). Guzzanti verbaast zich erover dat satire, een stevig in de westerse geschiedenis geworteld fenomeen, in het hedendaagse Italië zo ten prooi kan vallen aan censuur.

Sabina Guzzanti (Italië) is actrice en speelde onder meer in Donna selvaggia (1998), It's True (1998) en E clonata una stella (2002). In Italië is zij vooral populair als satiricus. Viva Zapatero! is de eerste film die zij regisseerde.


- - - -

AANMELDING STUDENTEN
Overzicht universiteiten, hogescholen en contactpersonen (alfabetisch op plaatsnaam)

Studenten kunnen zich voor de Rotterdam Film Course aanmelden via contactpersonen aan de deelnemende hogescholen en universiteiten. Deelname levert soms studiepunten op. Het cursusgeld (15 euro) moet soms bij de contactpersonen en in andere gevallen bij het filmtheater worden betaald. Geïnteresseerden kunnen zich voor de publieksversie opgeven via de vijf filmtheaters die deze aanbieden. De Rotterdam Film Course is een voorbereiding op een bezoek aan het komende International Film Festival Rotterdam (23 januari tot en met 3 februari 2008). Deelnemende studenten ontvangen in januari een uitnodiging om tijdens het festival een gratis voorstelling te bezoeken die aansluit op het Rotterdam Film Course-thema.

Alkmaar
Woensdagavond 9 januari 2007, 19:30-23:00
Aanbevolen voor alle HBO-studenten en leraren.
Informatie, aanmelden en betalen bij Filmtheater Provadja, Jan van Galen (info@provadja.nl).

Amersfoort
Zaterdag 12 januari 2008, 10:00-17:00
Aanbevolen voor alle studenten en filmliefhebbers. Aanmelden en betalen bij Filmtheater De Lieve Vrouw. Informatie www.lievevrouw.nl

Amsterdam
Vrijdag 30 november. 10:00-17:00

Universiteit van Amsterdam
Mediastudies
Aanbevolen voor alle studenten Film (eventueel ook als 5 punts module). Informatie, aanmelden en betalen vóór 16 november bij Gerwin van der Pol, Turfdraagsterpad 9, kamer 1.01B, tel 020-525 36 53.

Hogeschool van Amsterdam
Open voor alle studenten, speciaal aanbevolen voor CMV studenten. Aanmelden en betalen vóór 16 november bij Marjon Goossens, (m.j.goossens@hva.nl).

Rietveld Academie
Aanbevolen voor alle studenten.
Informatie bij Kitti Manning of Albert Wulffers. Aanmelden vóór 16 november via filmcourse@rialtofilm.nl

Vrije Universiteit
Faculteit Letteren
Bedoeld voor studenten Algemene Cultuurwetenschappen in het kader van het vak Mediageschiedenis 2A. Informatie, aanmelden en betalen vóór 16 november bij Annette Förster (a.forster@let.vu.nl)

Breda
Dinsdagavond 11 december, 19:30-23:00
Aanbevolen voor alle HBO-studenten en leraren.
Aanmelden en betalen bij Chassé Cinema.
Informatie www.chasse.nl

Woensdag 12 december, 10:00-17:00
Academie St. Joost
Bedoeld voor studenten AV vormgeving, Animatie en Fotografie. Informatie, aanmelden en betalen vóór 28 november bij René Bosma.

Bussum
Dinsdagavond 20 november en dinsdagavond 11 december, 19:30-23:00 Aanbevolen voor alle studenten en filmliefhebbers. Aanmelden en betalen bij Filmhuis Bussum. Informatie www.filmhuisbussum.nl

Delft
Zaterdag 24 november, 10:00-17:00
Open voor alle geïnteresseerden, aanbevolen voor alle HBO-studenten en leraren. Informatie, aanmelden en betalen bij Filmhuis Lumen.

Den Haag
Maandag 10 december, 10:00-17:00

Haagse Hogeschool
Open voor alle studenten, speciaal aanbevolen voor CMV studenten. Informatie, aanmelden en betalen vóór 26 november bij Ad Henneveld (06 22234946).

Eindhoven
Woensdag 19 december, 10:00-17:00

Design Academy
Open voor alle studenten in het kader van de White Lady Special. Informatie en aanmelden vóór 5 december bij Danielle Arets (info@capada.nl)

Enschede
Donderdag 6 december, 10:00-15:00

AKI
Aanbevolen voor alle studenten.
Aanmelden vóór 22 november bij Pieter Baan Muller. Betalen bij Concordia Cinema.

ROC
Aanbevolen voor studenten Multimedia Vormgeving.
Aanmelden en betalen vóór 22 november bij Albert Taal (a.taal@rocvantwente.nl).

Saxion Hogeschool
Aanbevolen voor studenten Kunst en Techniek.
Aanmelden vóór 22 november bij Jaap Heerze/Bureau Sport en cultuur. Betalen bij Concordia Cinema.

Universiteit Twente
Aanbevolen voor alle studenten.
Informatie: Oscar Peters (kamer C216, tel 053 489 4718, o.peters@utwente.nl). Aanmelden vóór 22 november bij het secretariaat Communicatiewetenschap (Institutenweg). Betalen bij Concordia Cinema.

Leeuwarden
Vrijdag 9 november, 10.00-15.00
Aanbevolen voor alle HBO-studenten en leraren
Informatie, aanmelden en betalen bij Filmhuis Leeuwarden www.filmsinfriesland.nl

Leiden
Donderdag 1 november, 15:30-19:00
Aanbevolen voor studenten, docenten en geïnteresseerden. Informatie, aanmelden en betalen vóór 20 oktober bij het Leids Film Festival - www.leidsfilmfestival.nl. Mail naar info@leidsfilmfestival.nl

Maastricht
Vrijdag 5 oktober, 10:00-17:00
Academie Beeldende Kunsten Maastricht
Aanbevolen voor de lerarenopleiding en studenten Visuele Communicatie afdeling video. Informatie, aanmelden en betalen vóór 21 september bij Jan Salden.

Maandagavond 8 oktober, 19:30-23:00
NB. Voertaal ENGELS!
Universiteit Maastricht
Maastricht Graduate School of Governance
Recommended also for students of faculties of Law, Arts and Social Sciences, University Colleges. Other interested are welcome to join. Information and reservation before October 5, via R.Schwachofer@governance.unimaas.nl

Nijmegen
Vrijdag 16 november, 10:00-17:00

Radboud Universiteit Nijmegen
Faculteit der Letteren
Speciaal aanbevolen voor studenten Vergelijkende Kunstwetenschappen. Informatie en aanmelden vóór 2 november bij Teun Dubbelman. Betalen bij LUX.

Dinsdag 22 januari 2008, 10:00-15:00
Hogeschool Arnhem en Nijmegen
Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij
Bedoeld voor studenten CTO, CMV en SPH (opgenomen in de projectweek). Informatie bij coördinatoren Marike Wolf, (marike.wolf@han.nl) en Egbert Hulshof. Informatie CMV studenten bij Anne-Mieke Zaat (Annemieke.Zaat@ han.nl) Aanmelden en betalen vóór 6 januari bij secretariaat CTO of CMV.

Rotterdam

Vrijdag 14 december, 10:00-17:00

Willem de Kooning Academie
Aanbevolen voor alle studenten, maar speciaal voor de derdejaars studenten en studenten van de lerarenopleiding beeldende kunst en vormgeving in het kader van CKV. Informatie, aanmelden en betalen vóór 30 november bij Cornée Jacobs (kamer W4306) 010 241 46 51, (C.A.M.Jacobs@hro.nl).

Erasmus Universiteit
Aanbevolen voor alle studenten.
Informatie bij Erasmus Cultuur, kamer H 17-11 Woudestein, tel. 010 408 13 94 Aanmelden en betalen vóór 30 november bij Theater Lantaren/Venster.

Hogeschool Inholland
School of communication & media
Bedoeld voor studenten communicatie /MEM
Informatie en aanmelden voor 30 november bij Björn Bouwens. Betalen bij Theater Lantaren/Venster.

Maandag 17 december, 10:00-17:00

Hogeschool Rotterdam en omstreken
Open voor alle studenten, speciaal aanbevolen voor CMV studenten. Deelname aan de cursus én het festival levert 3 ects studiepunten op. Informatie, aanmelden en betalen vóór 3 december bij Ad Henneveld (06 22234946).

Donderdag 20 december, 10:00-15:00

HAVO voor Muziek en Dans
Bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw in het kader van CKV1. Informatie bij Ed van Ree (010 217 11 61).

Grafisch Lyceum Rotterdam
Verplichte deelname voor 3e jaars leerlingen van de opleiding AV vormgeven (ANL 32). Informatie bij Gerry de Hoogh (010 880 25 00) .

Tilburg
Vrijdag 23 november, 10:00-17:00

Universiteit Tilburg
Open voor alle studenten, aanbevolen voor studenten Cultuurwetenschappen en Filosofie. Informatie, aanmelden en betalen vóór 9 november bij Hans van Driel (kamer Y205).

Fontys Academie voor Drama
Aanbevolen voor alle studenten.
Aanmelden vóór 9 november bij Liesbeth Kerpel.
Betalen bij Filmfoyer Tilburg.

Utrecht
Vrijdag 11 januari 2008, 10:00-15:00

Aanbevolen voor alle studenten, leraren en filmliefhebbers. Informatie, aanmelden en betalen bij Filmtheater 't Hoogt.

(einde overzicht)