Albers geeft op 4 oktober het startsein in Etten-Leur


ETTEN-LEUR, 20070914 -- Formule-1-coureur Christijan Albers, ambassadeur van Stichting SPOTS, brengt op 4 oktober 2007 een snelheidsbezoek aan het Etten-Leurse winkelcentrum. Binnen enkele seconden staat hij voor het winkelcentrum, nadat hij het gaspedaal heeft ingedrukt bij de eerste rotonde op de Bredaseweg/Schoonhout en via de Parklaan arriveert op de rotonde Anna van Berchemlaan/Rode Poort. Om 14:00 uur geeft Albers het startsein voor de wereldrecordpoging Painting by Numbers met het thema `Laat de cheeta weer verschijnen'. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor de met uitsterven bedreigde cheeta. Met een tekening van 1x140 meter zou het huidige wereldrecord `the Longest Painting by Numbers' verbroken worden.

Snelheid voor snelheid
`Als ambassadeur wil je graag je steentje bijdragen op een manier die bij je past. Het moge duidelijk zijn dat zowel de cheeta als ik het moet hebben van hoge snelheid. Gelukkig heeft de gemeente Etten-Leur haar medewerking verleend. Natuurlijk hoop ik op veel publiek, maar ik ga voluit voor de cheeta, want die heeft de hulp hard nodig!' zo zegt Christijan Albers.

`The Longest Painting by Numbers'
In het winkelcentrum Etten-Leur kunnen kinderen op verschillende plaatsen de tekening mee inkleuren. Afhankelijk van het weer zal de gewenste 140 meter binnen of buiten tentoongesteld worden, zodat de jury kan beoordelen of het beoogde resultaat gehaald is. Ook dit jaar valt werelddierendag in de kinderboekenweek en sluit het thema van de actie `Laat de cheeta weer verschijnen' van SPOTS goed aan bij het boekenweekthema `geheimen'. `We hopen dat we met deze ludieke actie wederom de aandacht kunnen vestigen op de cheeta en dat na 4 oktober de bedreigde situatie van het snelste landdier ter wereld geen geheimen meer kent', aldus Simone Eckhardt, voorzitter stichting SPOTS.

Jong en oud is welkom
Ook dit jaar zijn alle Etten-Leurse basisscholen benaderd voor hun deelname aan deze wereldrecordpoging. `In eerste instantie is de actie gericht op kinderen, maar iedereen is uiteraard welkom om op deze dag een bezoek te brengen aan het winkelcentrum en het kunstwerk van de kinderen te bewonderen. Bent u zelf geïnteresseerd, meld u dan aan. De cheeta kan alle hulp gebruiken!' zo zegt Simone Eckhardt. Aanmelden als individu, basisschool of vereniging kan nog steeds door een email te sturen naar info@stichtingspots.nl of door telefonisch contact op te nemen met Simone Eckhardt op nummer 06-40947232.

Hoe staat de cheeta er anno 2007 voor?
Ooit leefde de cheeta op vier continenten en kwam ze nog veelvuldig voor. In de laatste eeuw echter nam haar aantal dramatisch af. Schattingen stellen dat 100 jaar geleden meer dan 100.000 cheeta's leefden in tenminste 44 landen verspreid door Afrika en Azië.
De huidige berichten stellen dat de cheeta nu in reeds 20 van deze landen is uitgestorven. Blijft over een wereldwijde populatie van 9.000 - 12.000 cheeta's, en een kleine populatie (minder dan 100) in Iran en wellicht in aangrenzende gebieden in Pakistan, Turkmenistan en Afghanistan. Deze cijfers hebben ertoe geleid dat de cheeta inmiddels een beschermd diersoort is (Appendix 1 of CITES (Convention of International Trade in Endangered Species) en eveneens voorkomt op de IUCN Red List waar ze wordt aangemerkt als vulnerable (kwetsbaar).

Over Stichting SPOTS
Op 16 maart 2004 is Stichting SPOTS in Etten-Leur opgericht en heeft zich ten doel gesteld zich in te zetten voor bedreigde grote wilde katachtigen. De hoogste prioriteit ligt nu bij de cheeta, aangezien deze katachtige zonder hulp binnen afzienbare tijd niet meer gered kan worden. Voorlichting geven behoort tot één van de doelstellingen van SPOTS. Daarnaast wordt door middel van donateurs, adoptieouders en éénmalige giften geld ingezameld voor de cheeta. Hier ligt een samenwerking met het CCF (Cheetah Conservation Fund) aan ten grondslag. Daarnaast ondersteunt SPOTS ook projecten in Iran en Botswana. Voor meer informatie over de activiteiten van SPOTS check www.stichtingspots.nl of www.savethecheetah.nu





Stichting SPOTS