Musea spreken zich uit


Museumcongres 4 en 5 oktober 2007

MAASTRICHT, 20070628 -- In de politiek zijn discussies over nieuwe musea, verbouwingen en gratis entree aan de orde van de dag. Daarom is het de hoogste tijd dat museummensen, werkzaam in of rond de sector, gezamenlijk met elkaar van gedachten wisselen. De Museumvereniging creëert dit moment: het Museumcongres op 4 en 5 oktober 2007 in Maastricht.

State of the Union en Plasterk
Het is voor het eerst sinds lange tijd dat een dergelijk congres van deze omvang plaats zal vinden in Nederland. Siebe Weide, directeur Museumvereniging: "Het Museumcongres is hét moment voor formeel en informeel contact. Het belang van, maar ook ideeën en opvattingen over het imago van musea gaan een centrale rol spelen tijdens dit congres. Aan het begin van het congres spreken we een State of the Union uit. Een visie van de Museumvereniging op de plaats die musea momenteel innemen. Zijn musea markt of missie gedreven? Of in hoeverre laten musea hun agenda bepalen door politieke, financiële en maatschappelijke motieven?". Daarnaast is de Minister van OCW, Ronald Plasterk, uitgenodigd om ook zijn opvattingen te geven ten aanzien van deze kwesties.

In de praktijk
Tijdens het congres draait het tevens om praktische aspecten: hoe beveilig ik mijn objecten binnen én buiten het museum. Wat betekent Cultural Governance. Hoe richt ik mijn museumwinkel in. Wie mag aan welke objecten komen; kortom wat is de positie van de restaurator. En wat verwacht de pers van musea. Dit en meer komt aan bod tijdens het congres met sprekers van binnen en buiten het museale veld. Bovendien is er een uitgebreide vakinhoudelijke beurs.

Over de Museumvereniging
De Museumvereniging behartigt de belangen van het museumveld en treedt op als spreekbuis van de Nederlandse Musea. De vereniging is actief op het terrein van deskundigheidsbevordering. Daarnaast biedt zij marketingondersteuning aan musea, doet zij aan museumpromotie en is zij uitgever van de Museumkaart. Meer informatie over de Museumvereniging is te lezen op www.museumvereniging.nl

Meer inhoudelijke informatie over het congres en deelname zijn te lezen op: www.museumcongres.nl





Ingezonden persbericht