Omgaan met verschillen


Conferentie voor primair onderwijs

ENSCHEDE, 20070604 -- Op donderdag 4 oktober 2007 organiseert SLO voor de zesde keer haar jaarlijkse conferentie voor leerkrachten in het primair onderwijs. Het thema van de conferentie is 'Omgaan met verschillen'. Het gaat om verschillen tussen kinderen en hoe je daar in je denken en in je handelen mee omgaat. In contact met leerlingen, in de klas, in je team en in de school.

Verschillen tussen leerlingen zijn er op allerlei terreinen: culturele achtergrond, economische achtergrond, cognitieve vermogens, leerstijlen. Maar er zijn ook verschillen in interesse en motivatie, ervaring en leergierigheid. Kinderen hebben allemaal verschillende talenten en verschillen in die talenten. Dat maakt ieder kind uniek. Dat maakt onderwijs juist ook zo boeiend. Maar niet altijd makkelijk, want hoe ga je om met al die verschillen en hoe laat je kinderen zo goed mogelijk tot hun recht komen?

Actueel is de brede maatschappelijke ontwikkeling waarin gestreefd wordt naar integratie van kinderen/jongeren met specifieke leerbehoeften in het reguliere onderwijs. Maar denk ook aan de vele discussies rond 'leren excelleren', het benutten van talenten en het vormgeven van kleurrijk onderwijs dat recht doet aan de verschillende sociaal-culturele achtergronden van leerlingen, die in de volle breedte van het onderwijsveld veel gehoord is.

Horizon verruimen

De inleiding wordt verzorgd door dr. Kees van der Wolf, lector Gedragsproblemen in de onderwijspraktijk (Hogeschool Utrecht). In zijn lezing zal Van der Wolf ondermeer ingaan op het aspect dat het gedrag van leerlingen invloed heeft op de leraar, en dat andersom kenmerken van de leraar ook de interactie tussen leerling en leraar beïnvloeden. Daarnaast kunnen deelnemers kiezen uit een aantal parallelle lezingen van dr. Maarten Dolk (Fisme, Utrecht), dhr. Thijs Soeting (Bazalt, Vlissingen) en prof. drs. Guuske Ledoux (SCO Kohnstamm Instituut).

In de lezingen en workshops wordt vanuit diverse perspectieven ingegaan op de verschillen tussen kinderen en de gevolgen hiervan voor je onderwijs. In sommige workshops staan vakinhoud en didactiek centraal, in andere gaat het meer om verschillen in leerstijlen en de invloed daarvan op het dagelijks handelen. Weer andere workshops focussen op een bepaalde doelgroep, zoals hoogbegaafde leerlingen en op de vraag welke leer- en onderwijsbehoeften deze kinderen hebben.

Deelnemen

De conferentie 'Omgaan met verschillen' is speciaal bedoeld voor leraren en intern begeleiders van het primair onderwijs. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de conferentie op http://www.slo.nl/po. Na inschrijving ontvangen zij aanvullende informatie, waaronder een compleet overzicht van de parallelle lezingen en workshops/presentaties.
De kosten voor deelname zijn bij aanmelding vóór 1 september ¤ 175,- per persoon, daarna ¤ 195,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.

Meer informatie

Kijk voor het volledige programma en de workshops op www.slo.nl/sectoren/po/agenda.