Groep Colruyt

04/10/2007

Colruyt benadrukt de betrouwbaarheid van de prijsindex

Vandaag verscheen in het Laatste Nieuws het artikel "Colruyt maakt valse prijsvergelijkingen" waarin Aldi en Lidl uitpakken tegen de prijsindex van Colruyt. Colruyt wil hierop graag reageren.

Gelijkaardige producten zijn vergelijkbaar

Voor onze prijsvergelijking met een andere winkel vergelijken we alle vergelijkbare producten tussen Colruyt en die winkel: alle nationale merken en de 'goedkoopste' producten van vergelijkbare kwaliteit.

Volgens het Europese Hof van Justitie moeten producten niet identiek zijn om een prijsvergelijking te kunnen maken: " ze moeten in dezelfde behoefte voorzien of voor hetzelfde doel bestemd zijn".

We kiezen producten die zo dicht mogelijk dezelfde kwaliteit benaderen. Om de kwaliteit te kunnen vergelijken, zijn er heel wat elementen die een rol spelen. Al die criteria houden we nauwgezet in de gaten.

De voorbeelden die Aldi aanhaalt zijn niet helemaal correct. Zo zegt Aldi dat zijn pannenkoeken " bereid zijn met echte melk voor
1,59 euro, de pannenkoeken van Colruyt kosten 1,47 euro maar worden bereid met melkpoeder, wat ongeveer vier keer minder kost dan melk."

Dat argument is ongegrond:

* melkpoeder is nu duurder dan echte melk (in plaats van 4x goedkoper zoals Aldi stelt)

* melk maakt slechts 3 % uit van de kostprijs van pannenkoeken

* en ten slotte is nergens bewezen dat melkpoeder kwalitatief minder goed is dan echte melk.

Producten waarvan de kwaliteit te veel afwijkt, nemen we bewust niet op in de prijsindex. Wie inzage wil in de producten die we vergelijken, kan dat op aanvraag doen in elke Colruyt-winkel.

Op basis hiervan is Colruyt er gerust in dat onze vergelijking op een correcte manier gebeurt en dat onze prijsindex een betrouwbaar beeld geeft van het globale prijsverschil tussen twee winkels.

De volledige werkwijze vindt u hier