Ingezonden persbericht


Persbericht

'Nieuwe perspectieven': conferentie van Technologiestichting STW

Op 4 oktober organiseert Technologiestichting STW een conferentie in De Doelen in Rotterdam. De deelnemers spreken zich na lezingen en workshops uit over de mate waarin nanotechnologie en andere ontwikkelingen een antwoord kunnen zijn op maatschappelijke vragen. De conferentie is dan ook, behalve voor onderzoekers en beleidsmakers, bedoeld voor leidinggevenden en ondernemers die nieuwsgierig zijn naar de (on)mogelijkheden van nanotechnologie in hun maatschappelijke context. Keynote speakers zijn Mihail Roco van de National Science Foundation, adviseur van de Amerikaanse overheid op het gebied van nanotechnologie, en David Reinhoudt, voorzitter van NanoNed. De dag wordt afgesloten met de verkiezing van de Simon Stevin Gezel 2006 en de uitreiking van de Simon Stevin Meesteronderscheiding 2007.

Na de ontvangst en opening door dagvoorzitter Maria Henneman doet Mihail Roco de aftrap met een lezing over New Frontiers in Nanotechnology. Voorzitter van NanoNed David Reinhoudt belicht Nanotechnology in the Netherlands. Na een debat tussen politici, onderzoekers en bedrijven met de zaal gaan vijf workshops in op de vraag in hoeverre het veelbesproken onderzoeksthema nanotechnologie ook een ontwikkeling zal blijken die voor maatschappelijke problemen oplossingen kan leveren. De workshopleiders belichten gezondheid, mobiliteit en transport, milieu en energie, bouwen en wonen en beveiliging. Een zesde workshop is gewijd aan verantwoord omgaan met nanotechnologie: welke risico's zijn er bij bepaalde toepassingen, en hoe wegen die op tegen eventuele voordelen?

Tijdens de lunch is er gelegenheid om rond te kijken op een kleine markt waar STW en collega-organisaties als FOM, NanoNed en NWO laten zien hoe zij onderzoekers en mogelijke gebruikers van onderzoeksresultaten kunnen ondersteunen bij hun inspanningen.

Drie veelbelovende promovendi strijden in de middag om de Simon Stevin Gezel voor beste STW-promovendus 2006. Zij maken kans op vijfduizend euro, te besteden aan een activiteit die past binnen de STW-doelstellingen. Naast deze prijs wordt de Simon Stevin Meesteronderscheiding 2007 uitgereikt. Deze gaat naar aan prof. dr. ir. Ton van der Steen van het Erasmus MC, zowel voor zijn wetenschappelijk onderzoek (naar het verbeteren van de behandeling van hartziekten met ultrageluid), als vanwege zijn vermogen mensen en middelen bij elkaar te krijgen en de resultaten van zijn onderzoek te vermarkten. Hij mag een half miljoen euro besteden aan wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. In zijn lezing Bliksem, Donder en Nanobellen belicht hij nieuwe mogelijkheden tot preventie van acute hart- en herseninfarcten.

Registreren kan op http://www.stw.nl/conferentie2007

Technologiestichting STW financiert en stimuleert sinds 1981 technisch-wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan, onder meer door universitaire projectleiders in contact te brengen met het bedrijfsleven en andere gebruikers, het onderzoek te begeleiden en de transfer van technologie en intellectueel eigendom te bevorderen. De stichting wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken.

Locatie en tijdstip: Willem Burgerzaal-complex, De Doelen, Rotterdam; 4 oktober 2007. Media zijn na aanmelding op conferentie@stw.nl van harte welkom.

Meer informatie bij:
Vanaf 20 augustus, Drs. Anneke Mosselman (voorlichter STW) t: 030 6001298; e: conferentie@stw.nl.
Het volledige programma is te vinden op http://www.stw.nl/conferentie2007

Tot 20 augustus: Dr.ir. Anton Franken MBA (directeur STW), tel. 030 6001 278, email a.franken@stw.nl, bij afwezigheid Léon Gielgens, l.gielgens@stw.nl (over het ochtendprogramma)

Website Mihail Roco http://www.nsf.gov/eng/staff/mroco.jsp Website David Reinhoudt http://smct.tnw.utwente.nl/people/staff_members/prof_dr_ir_david_n_reinhoudt/ Website Ton van der Steen http://www.erasmusmc.nl/ThoraxcenterBME/html/people/ton.htm

###

Technologiestichting STW
Postbus 3021
3502 GA Utrecht
tel. 030 6001 211
e-mail: pr@stw.nl
www.stw.nl

----------------------
Public Relations
Technologiestichting STW
P.O. Box 3021
3502 GA Utrecht
Van Vollenhovenlaan 661
The Netherlands

Tel +31 30 600 1211
Fax +31 30 601 44 08
pr@stw.nl
www.stw.nl