Ingezonden persbericht


Persbericht

Soja gunstig bij kinderen met erfelijke vorm van te hoge cholesterol

Breda, 4 oktober 2007. ­ Soja is ook gunstig voor kinderen die een te hoog cholesterolgehalte in het bloed hebben. Dit blijkt uit Oostenrijks onderzoek onder 16 kinderen met een erfelijke vorm van een te hoge cholesterol. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat kinderen sojaproducten lekker vinden. Voor het volhouden van het dieet is het van belang dat kinderen de voedingsmiddelen graag lusten.

In Nederland hebben 135.000 mensen een erfelijke vorm van een te hoog cholesterolgehalte1. Kinderen hebben 50% kans om deze aandoening te erven. Meestal is deze aandoening goed te behandelen, ook bij kinderen. Hierdoor daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Een klassiek cholesterolverlagend dieet met weinig `slechte' verzadigde vetten en veel `goede' onverzadigde vetten behoort tot de standaardbehandeling. In het nieuwe onderzoek is gekeken of het inpassen van soja in dit dieet een extra effect heeft op het cholesterolgehalte. 2

De kinderen in dit Oostenrijkse onderzoek ­ gemiddeld negen jaar oud ­ hadden allemaal verhoogde cholesterolgehaltes in het bloed. Gedurende drie maanden volgden ze een klassiek cholesterolverlagend dieet dat resulteerde in een daling van het `slechte' LDL-cholesterol met bijna 12%. Ook het totale cholesterolgehalte daalde met ruim 12%. In de tweede fase van het onderzoek ­ eveneens drie maanden ­ werd de kinderen (en hun ouders) opgedragen dagelijks dierlijke producten zoals melkproducten, te vervangen door sojaproducten. De hoeveelheid soja-eiwit kwam daarmee op 0,25 tot 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Opmerkelijk was dat hierdoor zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol verder daalden. Het totaal cholesterol daalde nog eens met bijna 8%, het LDL-cholesterol met ruim 6%.

Dit onderzoek toont aan dat het vervangen van dierlijke producten door sojaproducten een extra gunstig effect heeft voor kinderen met een te hoog cholesterolgehalte. In de praktijk is dit dieet gemakkelijk vol te houden aangezien kinderen sojaproducten lekker vinden. Dit blijkt uit een enquête die de kinderen tijdens het onderzoek hebben ingevuld. Alle sojaproducten werden als zeer goed tot behoorlijk beoordeeld. Het product dat het meest in de smaak viel bij de kinderen was de chocoladepudding. Volgens de onderzoekers is het dus een goed idee sojaproducten in te passen in een cholesterolverlagend dieet bij de behandeling van kinderen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Bron: 1. www.bloedlink.nl
2. Weghuber D, Widhalm K. Effect of a 3-month treatment of children and adolescents with familial and polygenic hypercholesterolaemia with a soya-substituted diet. British Journal of Nutrition (2007); In press

(Einde persbericht)
* * *

Noot aan de redactie:

Ingezonden persbericht