Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Nieuwe aanpak armoedebeleid en maatschappelijke participatie

PARTICIPATIEHUIS SITTARD-GELEEN NIEUW IN NEDERLAND

Sittard-Geleen, donderdag 4 oktober -- Sittard-Geleen komt als eerste in Nederland met een zogenaamd 'Huis van de Participatie' als instrument om burgers weer actief te laten meedoen in de samenleving. Dit doet de gemeente in het kader van het nieuwe armoedebeleid dat de komende jaren prominent op de agenda van het gemeentebestuur staat. Dat blijkt uit de conceptnota armoedebeleid waartoe het college van B&W deze week heeft besloten. Volgens verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk is de grondslag van het nieuwe armoedebeleid een omslag in denken:'Van wantrouwen naar vertrouwen is onze lijfspreuk in het nieuwe armoedebeleid. Wij willen zelfredzame burgers die actief deelnemen en participeren aan onze maatschappij. Geen betutteling meer, maar respect en vertrouwen. Daarin past ook dat misbruik van vertrouwen consequent wordt aangepakt. De maatschappij investeert in mensen en daarvoor mag een tegenprestatie worden verwacht.' Om het armoedebeleid in Sittard-Geleen verdere invulling te geven, zijn bijna 50 actiepunten geformuleerd. De meest opmerkelijke daarvan is de oprichting van het 'Huis van de Participatie', maar ook de daadwerkelijke steun voor mensen die in armoede leven.

Het 'huis voor de participatie' dat de gemeente voor ogen staat wordt opgericht voor alle burgers voor wie de afstand naar werk nog te groot is. Het participatiehuis pakt meervoudige problemen gestructureerd aan en werkt daarin samen met tal van partners op het terrein wonen, welzijn en zorg. Alle burgers moeten meedoen (participeren) in onze samenleving, zo is het uitgangspunt. Dat betekent: deelnemen aan het maatschappelijk verkeer of maatschappelijk nuttige arbeid leveren. Bijstandsgerechtigden en andere inactieve burgers mogen niet aan de kant (blijven) staan. Daarmee wordt voorkomen dat mensen in een sociaal isolement terecht komen. Voor mensen voor wie de afstand naar werk nog te groot is, zorgt het 'Huis van de Participatie' straks voor een persoonlijk plan van aanpak, met daarin de mogelijkheden voor (betaald) werk of andere maatschappelijk nuttige activiteiten. Omdat er vaak sprake is van meervoudige problematiek en hoge kans op terugval, worden mensen op meerdere fronten ondersteund. De coördinatie daarvan loopt straks via het 'Huis van de Participatie'.

De juiste maat
Volgens Berry van Rijswijk is het niet belangrijk wat of hoeveel iemand doet, maar wel dat de juiste maat wordt gevonden: 'Belangrijk is dat mensen via participatie een stap zetten op hun weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid, hoe beperkt deze in sommige gevallen ook is. Wij willen het beste eruit halen. Iedereen kan wel iets betekenen in onze maatschappij.' Het college van Sittard-Geleen wil op deze manier ook het zogenaamde granieten bestand van moeilijk bemiddelbare werkzoekenden aanpakken. Circa 70% van de ruim 2.500 bijstandsgerechtigden zit in dat bestand, terwijl in Sittard-Geleen en omgeving een stijgende vraag is naar mensen in de zorg, industrie en logistiek.

Bureaucratie

Voor de verdere vormgeving van het nieuwe armoedebeleid in Sittard-Geleen heeft de gemeente en haar partners ook de hand in eigen boezem gestoken. De bureaucratie wordt bij de gang naar zelfredzaamheid als bijzonder storend ervaren, zo blijkt in de praktijk. Vaak raken klanten het spoor bijster in het woud van regels en instellingen: veel formulieren en doorverwijzing naar andere loketten, waar weer gewacht moet worden op een volgende intake. Dat gaat Sittard-Geleen samen met haar partners op dit gebied vanaf volgend jaar ook aanpakken.

Experts

Ook heeft Sittard-Geleen tal van acties geformuleerd op het terrein van schuldhulpverlening en inkomensondersteuning. Zo krijgen mensen als onderdeel van hun reïntegratie, een budgetteringscursus aangeboden. Ook gaat de inkomensgrens bijzondere bijstand en de regeling maatschappelijke participatie van 105 naar 110%. De bijdragen om kinderen actief te laten participeren, bijvoorbeeld door sport of cultuur, worden verhoogd van 91 euro naar 150 euro voor kinderen in het basisonderwijs en van 160 naar 265 euro voor kinderen in het voortgezet onderwijs. De 50 actiepunten van het nieuwe armoedebeleid zijn ontwikkeld in interactieve bijeenkomsten waaraan circa 70 'experts' hebben deelgenomen: vertegenwoordigers van belangenorganisaties, partnerinstellingen en intermediairs. Deze maand wordt het plan nog besproken met twee adviesorganen: het Sociaal Overleg en de Wmo-raad. Daarna neemt B&W een besluit over het armoedebeleid en wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze bespreekt het Armoedebeleid 2008-2011 in haar vergadering van december.

Het college wil met het 'Huis van de Participatie' in 2008 van start gaan.


---