KNMG
Ook NVVA over op GAIA
Per 1 oktober 2007 is ook de NVVA, beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters, voor de accreditatie van de bij- en nascholing van verpleeghuisartsen overgestapt op het digitale systeem GAIA (Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie). Met GAIA verloopt het accrediteren van bij- en nascholing en het registreren van de gevolgde bij- en nascholing volledig geautomatiseerd. Er hoeft uiteindelijk geen papier meer aan te pas te komen, wat een enorme tijdswinst oplevert voor alle partijen. Ook het nascholingsaanbod is in GAIA te vinden. De NVVA heeft voor GAIA gekozen om efficiënter te kunnen werken; de verenigingsmiddelen die daardoor vrijkomen, kunnen dan voor andere activiteiten worden ingezet.
Wat is GAIA?
GAIA staat voor Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie. Het is ontwikkeld op initiatief van de wetenschappelijke en beroepsverenigingen van huisartsen, medisch specialisten, verpleeghuisartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten en sociaal geneeskundigen, die in 2005 besloten hebben om met één geautomatiseerd systeem voor accreditatie te gaan werken. GAIA is bedoeld voor artsen, voor wetenschappelijke en beroepsverenigingen, voor aanbieders van bij- en nascholing en voor de registratiecommissies.
In juni 2007 zijn alle artsen via een persoonlijke brief over GAIA geïnformeerd. Vanaf dat moment is het voor artsen, waarvan de wetenschappelijke vereniging is aangesloten op GAIA, mogelijk om hun persoonlijk dossier te gebruiken. In dit persoonlijk digitaal dossier wordt de gevolgde bij- en nascholing geregistreerd. Dit vervangt op termijn het (door de arts zelf) verzamelen en administreren van de certificaten als bewijs van deelname aan de bij- en nascholing. De 200 accreditatiepunten die iedere arts elke vijf jaar nodig heeft voor zijn herregistratie, worden in het persoonlijk dossier bijgeschreven en kunnen eenvoudig digitaal aan de registratiecommissies worden aangeboden voor herregistratie. Het bijschrijven van nascholingspunten is gestart vanaf januari 2007.
Voor meer informatie kunt u terecht opwww.knmg.nl/accreditatie. Voor vragen over toegang tot het persoonlijk dossier kunnen artsen contact opnemen met de Artseninfolijn via (030) 28 23 322 of via artseninfolijn@fed.knmg.nl.