Politie Groningen

Politie voorkomt grote drugsdeal

Groningen, 04-10-2007 o Met de aanhouding van vijf mannen en een meisje heeft de politie eind juni een voorgenomen drugsdeal kunnen voorkomen. In deze zaak werden drie Stadjers van 30, 32 en 41 jaar, een 31-jarige man uit Zwaag, een 28-jarige man uit Amsterdam en een 17-jarig meisje uit Spanje aangehouden. Alle verdachten werden op 25 juni in Amsterdam en Groningen ingerekend. De politie trof op dezelfde dag in een woning in Amsterdam ruim één kilo cocaïne aan.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie Stadjers en de man uit Zwaag vooralsnog van het voorhanden hebben van verdovende middelen en ook een poging tot of het treffen van voorbereidingshandelingen voor de uitvoer van verdovende middelen van Nederland naar het buitenland. Ten slotte onderzoekt het OM of deze vier verdachten deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie.

Minderjarige

De verdachten konden na een onderzoek van ruim een jaar worden aangehouden. In de woningen van alle verdachten werd gezocht naar verdovende middelen. Alleen in de betreffende woning in Amsterdam werd uiteindelijk harddrugs aangetroffen. In deze woning werden de 28-jarige bewoner en het 17-jarige Spaanse meisje aangetroffen en aangehouden. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Het minderjarige meisje stond in haar eigen land als vermist gesignaleerd. Zij werd na verhoor naar haar thuisland gevlogen en aan haar moeder overgedragen.

Straatwaarde

De in beslag genomen kilo cocaïne vertegenwoordigt een straatwaarde van ruim 50.000 euro. De politie en het OM beschouwen deze drugsvangst voor Groningse begrippen als een grote vangst. Tijdens het uitgebreide politieonderzoek is van een link tussen deze Groningse zaak en een inval in een cocaïnefabriek in Noord-Holland niets kunnen blijken. Bij de inval in het pandjeshuis aan de Korreweg heeft de politie ook geen verdovende middelen aangetroffen. Wel werd de 32-jarige eigenaar van het pand aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de drugszaak.

De verdachten moeten zich dinsdag 9 oktober a.s. voor de eerste keer verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank. Het betreft hier een zogenoemde pro forma-zitting. Het OM verwacht dat deze drugszaak in het begin van 2008 inhoudelijk zal worden behandeld. De politie heeft het onderzoek naar de internationale drugshandel bijna afgerond. Alle vier verdachten zitten nog in voorarrest.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Openbaar Ministerie en Regiopolitie Groningen. Met uw vragen kunt u terecht bij parketvoorlichter Paul Heidanus van het Openbaar Ministerie in Groningen, telefoonnummer 050-3166262.