Intercollegiaal overleg versterkt beroepstrots

06/09/2007 10:03



V&VN



Weet je wat ik mis? Een plek waar ik ervaringen kan uitwisselen met collega's. Even stil staan bij wat er allemaal gebeurt in mijn dagelijks werk. Niet alleen praten over de planning en mopperen over een cliënt. Meer tijd voor overleg lijkt misschien tijdverspilling, maar volgens mij betekent het dat minder collega's zich ziek melden of oververmoeid raken.' (verzorgende)

Het is heel belangrijk dat we van elkaar horen welke ervaringen we opdoen in de praktijk. Ik weet dat er zoveel kennis is bij mijn team. Dat moeten we bundelen. Je hebt dan niet het gevoel dat je er alleen voor staat. (teamleider)

Voor veel beroepsgroepen is intercollegiaal overleg een vast onderdeel in het werk. Ook voor helpenden en verzorgenden is het een prima manier om ervaringen uit te wisselen, te leren van collega's en nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Vanuit de beroepstrotscampagne werkt Sting aan het stimuleren en ondersteunen van intercollegiaal overleg.

Verzorgenden en hun leidinggevenden kunnen zelf het initiatief nemen tot meer collegiaal overleg. De speciaal ontwikkelde handleiding 'koppen bij elkaar' kan hierbij helpen. Vanaf 1 oktober is de handleiding te downloaden vanaf www.sting.nl en www.zorgvoorbeter.nl. In de handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe je intercollegiaal overleg kunt opzetten. Ook staan er praktische tips en leuke werkvormen in.

In het kader van de beroepstrotscampagne voor de ouderenzorg organiseert Sting twee instructiebijeenkomsten voor verzorgenden en teamleiders die het initiatief willen nemen tot intercollegiaal overleg. Tijdens deze middagen is er aandacht voor het goed voorbereiden van een overlegstructuur, de opbouw van een overleg en er wordt geoefend met werkvormen. De bijeenkomsten zijn op 4 oktober en 1 november, Beiden in Utrecht van 13.30 tot 17.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via de mail: r.sturm@sting.nl of telefonisch bij Sting 030-2919060. Sting biedt ook praktische ondersteuning bij het opzetten van intercollegiaal overleg in de eigen organisatie.

De beroepstrotscampagne is een gezamenlijke campagne van V?, Sting, ActiZ en het Florence Nightingale Instituut. De campagne wordt grotendeels gefinancierd door het ministerie van VWS en is erop gericht de beroepstrots van verpleegkundigen en verzorgenden te vergroten, mede met het oog op de komende personeelstekorten en de verhoging van de kwaliteit van de zorg. In totaal zijn er zeven deelprojecten. Meer informatie over de campagne en de deelprojecten is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl