Stern Groep


Door Stern geleverd

Stern Groep rondt overname Van Kooy af

Stern Groep NV, beursgenoteerde Nederlandse automotive groep, maakt bekend dat op 4 oktober 2007 de aandelen in de houdstermaatschappij van Van Kooy Groep definitief zijn overgenomen. De NMa heeft al eerder laten weten dat voor de overname van Van Kooy Groep geen vergunning is vereist.

Over Van Kooy
Van Kooy vertegenwoordigt op het gebied van personenautoâs onder meer de merken Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge, Mitsubishi, SAAB en Alfa Romeo vanuit vestigingen in Almere, Amersfoort (2), Hilversum, Naarden, Bussum, Zeist en Ede. Daarnaast worden Mercedes-Benz bedrijfswagens verkocht en onderhouden in Amersfoort. In totaal heeft Van Kooy circa 230 medewerkers in dienst en wordt een netto omzet gerealiseerd van ruim ⬠140 miljoen op jaarbasis. De afzet nieuwe autoâs bedraagt circa 1.800 per jaar. De overgenomen Van Kooy dealerbedrijven zijn matig renderend. Stern Groep zal de komende maanden intensief werken aan het rendementsherstel van al deze activiteiten, opdat Van Kooy in 2008 positief zal bijdragen aan het resultaat van Stern Groep.

Van Kooy en Stern
Met de afronding van deze overname, die op 16 juli 2007 werd aangekondigd, realiseert het cluster autobedrijven rond de merken Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge en Mitsubishi (Stern 1) een jaaromzet van ruim ⬠300 miljoen met circa 600 medewerkers. Daarmee zijn Stern 1 en Stern 3 (Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover) qua marktaandeel in Nederland en qua omzet veruit de grootste clusters van de autobedrijven van Stern Groep geworden. Zo snel mogelijk na de overname worden de Mercedes-Benz activiteiten van Van Kooy volledig geïntegreerd met de Mercedes-Benz activiteiten van Stern, die plaatsvinden onder de naam Stern Auto. De merken Chrysler, Jeep, Dodge en Mitsubishi zullen worden geïntegreerd in Eagle Auto. Het merk SAAB wordt vanwege de link met GM ondergebracht bij Stern 2 (Opel en Fiat) en zal handelen onder de naam Tarna Auto. De Alfa Romeo activiteiten gaan naar Stern 5 en zullen voortgaan onder de naam Vireo Auto.

Financiering van de overname Zoals vermeld in het halfjaarbericht van 29 augustus 2007 heeft Stern Groep, mede ten behoeve van deze overname, op 22 juni 2007 een emissie geplaatst van 525.000 aandelen tegen ⬠38,25 per aandeel. Stern Groep heeft van Van Lanschot Bankiers een 6% achtergestelde lening van ⬠3 miljoen verkregen met een conversierecht om op 1 juli 2008 de lening te converteren in 75.000 nieuw uit te geven gewone aandelen. Het restant van de bankschuld van Van Kooy wordt door Stern Groep uit haar huidige faciliteiten afgelost.

NB: De cijfers over het 3e kwartaal van Stern Groep worden bekend gemaakt op 18 december aanstaande voor beurs.

04-10-2007
Stern Groep rondt overname Van Kooy af