Senternovem


04-10-2007 | Duidelijkheid over interpretatie Maatlat Duurzame Veehouderij

Stalsystemen die in aanmerking komen voor MIA\Vamil moeten voldoende punten behalen volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij. Zo wordt voor de diercategorie vleesvarkens een minimum aantal punten vereist voor welzijn. Punten kunnen onder andere behaald worden door een ruime vreetplaatsbreedte per varken te realiseren. In de praktijk bleek de omschrijving in de maatlat over de vreetplaatsbreedte zowel bij producenten van voersystemen als bij de gebruikers interpretatievragen op te roepen. Daarom heeft het College van Deskundigen zich hierover gebogen en duidelijke afspraken gemaakt wanneer welzijnspunten voor de vreetplaatsbreedte worden toegekend.

In de maatlat wordt onderscheid gemaakt tussen vreetplaatsbreedte bij voersystemen waarmee beperkt wordt gevoerd, en bij (semi) ad lib systemen. Voersystemen met beperkte voedering zijn in de regel brijvoersystemen, waar een vloeibaar voermengsel wordt verstrekt. Voor deze voersystemen geldt een wettelijke minimum eis (Varkensbesluit) dat vleesvarkens over tenminste 30 cm troglengte moeten beschikken. Voerverstrekking vindt in de regel plaats in een lange trog.

Bij voorraadvoedering (semi-)ad lib of onbeperkte voedering is de hele dag voer beschikbaar. De dieren kunnen dus na elkaar, in plaats van gelijktijdig, gaan eten. Daarom is er niet voor ieder dier een vreetplaats nodig. Er zijn ook geen wettelijke eisen aan verbonden, noch aan het aantal dieren per vreetplaats, noch aan de trogbreedte per vreetplaats. Uitgangspunt is dat een vleesvarken tenminste 30 cmruimte ter hoogte van z'n grootste breedtemaat (dit is de schouder) nodig heeft om te kunnen vreten. De ruimte die het varken bij de kop nodig heeft is minder. Daar kan met 25 cmworden volstaan, mits het dier dan gewoon (in een recht lijn) voor de voerbak kan staan, en 30 cmvoor de voerbak (ter hoogte van de schouders) die breedte van 30 cmper dier wel wordt geboden. Eén en ander kun je echter niet rechtlijnig doortrekken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen rechte en ronde voerbakken en het aantal vreetplaatsen. Voor elk type voerbak zijn eisen gesteld. Deze eisen kunt u vinden in het document met veelgestelde vragen op deze site.