Senternovem


04-10-2007 | Duurzame brandstoftankstations `Green Planet' door heel Nederland

Het is nu nog allemaal papier. Maar op afzienbare termijn komt er een bijzonder tankstation nabij Hoogeveen, dat gewone én duurzame brandstoffen gaat verkopen. Niet alleen het concept, maar ook de vormgeving is uniek. Als het aanslaat, komt er een netwerk van dergelijke stations door Nederland. Die zijn van de weg af dan net zo herkenbaar als de restaurants van McDonald's.

"Als je straks het tankstation binnenrijdt, kom je in een nieuwe belevingswereld. Je rijdt als het ware de grond in, en om je heen worden natuurbeelden geprojecteerd en hoor je natuurgeluiden. Je kunt gewone benzine en diesel tanken, maar net zo goed biodiesel, bio-ethanol, puur plantaardige olie en aardgas. Er is een winkel, maar ook educatiecentrum over duurzame brandstoffen en andere aspecten van natuur en -milieubehoud. Daar presenteren zich tevens natuur- en milieuorganisaties. Geregeld worden er lezingen, seminars en workshops gehouden. Op het terrein buiten het tankstation kun je je ontspannen, maar je kunt bijvoorbeeld ook zien hoe koolzaad wordt geteeld. Tanken is dadelijk niet meer een praktische activiteit maar een uitje." Edward Doorten
Edward Doorten, directeur Green Planet

Van start
Het lijkt een utopie waarover Edward Doorten vertelt. De directeur van garagebedrijf Doorten uit het Drentse dorp Pesse is echter bloedserieus. Hij laat het ontwerp van het nieuwe tankstation zien, dat als het ware organisch in zijn omgeving wordt opgenomen. Met behulp van zonnecollectoren, windturbines, een koolzaadoliegenerator en aardwarmte voorziet het station in zijn eigen energiebehoefte. En ook aan andere duurzaamheidaspecten is gedacht. Zo zullen uitsluitend duurzame bouwmaterialen worden toegepast en wordt het regenwater straks direct teruggevoerd in de bodem. Doorten: "Het eerste tankstation komt te liggen aan de snelweg A28 en de provinciale weg N375, vlakbij Hoogeveen. Als de vergunningprocedures niet zo traag zouden verlopen, was de bouw al begonnen. Ik had gerekend op september 2007. Wat mij betreft gaan we nog steeds zo snel mogelijk van start."

Tankstation Doorten Pesse
Artist Impression 'Green Planet' brandstoftankstation

Green Planet
"Een paar jaar geleden raakte in gesprek met enkele mensen uit de politiek", blikt Edward Doorten terug. "Zij hielden mij voor dat duurzame brandstoffen veel sneller de markt zouden gaan veroveren dan iedereen toen nog dacht. Volgens hen was Noord-Nederland de uitgelezen plek om op dit gebied initiatieven te ontplooien. Ik ben vervolgens met veel andere mensen gaan praten, bijvoorbeeld met Energy Valley. Zo kwam ik tot het plan dat ik aanvankelijk Duurzaam Energiestation Noord-Nederland noemde en dat nu `Green Planet' heet. We beginnen in Hoogeveen, maar uiteindelijk moeten volgens hetzelfde ontwerp overal in Nederland tankstations voor duurzame brandstoffen verrijzen. Ze worden zo herkenbaar dat Gerrit van Werven, de directeur van Energy Valley, wel eens heeft gezegd dat ze de McDonald's onder de tankstations gaan worden. Iedereen herkent ze straks van verre."

Marketingconcept
"Ik weet zeker dat dit project een succes wordt", zegt Edward Doorten. "We hebben niet alleen een spectaculair en herkenbaar ontwerp, maar ook een marketingconcept dat deugt. Dat is helemaal gericht op convenience. Afgezien van de dingen die ik eerder noemde, komt er bijvoorbeeld een informatiepaneel op het tankstation of een website waarop particulieren alleen maar hun kenteken hoeven in te vullen om te zien of hun motor moet worden aangepast voor duurzame brandstoffen, wat daarvoor nodig is en wat dat kost. Het programma berekent dan meteen waar het break-even point voor de overstap op een duurzame brandstof ligt. Uiteraard meldt het programma ook hoeveel CO2 je daarmee bespaart. De ombouw zelf kunnen we straks binnen een dag op het tankstation uitvoeren. Degene die de auto brengt, krijgt dan gewoon een leenauto mee. Verder komt er een verzekering die het optreden van schade door het gebruik van duurzame brandstoffen dekt. Niet dat dit zal gebeuren, maar de auto is een heilige koe! Daar wil niemand problemen mee."

Zwarte cijfers
Organisatorisch heeft Edward Doorten de zaken al net zo goed voor elkaar. "Ik heb uitstekende en toonaangevende samenwerkingspartners: Energy Valley, TechnologieCentrum Noord-Nederland en BOVAG. Er is een omvangrijk Comité van Aanbeveling, met partijen als GasTerra, de Kamer van Koophandel, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, MKB Noord en de Noordelijke Land- en Tuinbouw Organisatie. De provincies Groningen, Friesland en Drente en alle grote gemeenten daarbinnen, staan achter het project. Ik heb contracten met toeleveranciers van alle soorten brandstoffen, zoals Solar Oil Systems, Sunoil en DutCH4. Ik heb afnemers, waaronder DOC Zuivel en Kaas, het ambulancevervoer van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het ziekenhuis Bethesda in Heerenveen. Er zijn financiers. En we hebben een grote subsidie toegezegd gekregen uit de Unieke Kansen Regeling van het ministerie van Economische Zaken. Ik weet zeker dat ik straks niet alleen goed bezig ben voor het milieu, maar ook zwarte cijfers kan schrijven. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik blijf ondernemer."

Contact
Meer informatie bij Doorten Pesse BV
Edward Doorten
Telefoon: 0528 - 24 13 96
E-mail: edward@doorten.nl