Gezondheidsraad
Health Council of the Netherlands

Datum : 4 oktober 2007

Persbericht Nieuw onderzoek geen reden
om belang van griepvaccinatie bij ouderen te betwijfelen

In een recent wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases wordt het nut van griepvaccinaties voor ouderen in twijfel getrokken. Eerder dit jaar adviseerde de Gezondheidsraad om de griepvaccinatie van ouderen te handhaven, en zelfs uit te breiden tot mensen van 60 jaar en ouder. Is er nu aanleiding dit advies te heroverwegen? Een vergelijking van verschillende onderzoeksgegevens maakt duidelijk dat er geen reden is om het nut van vaccinatie van ouderen in ons land in twijfel te trekken. Dat het vaccin niet altijd griep voorkomt is een bekend feit; het virus verandert immers snel. Toch leidt vaccinatie bij ouderen tot halvering van ziekte door griep en ziekenhuisopnames als gevolg daarvan. Ook de vermindering van sterfte is in die groep aanzienlijk. Doorgaan met het huidige programma is dus onverminderd van belang. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een briefadvies dat vandaag wordt aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het artikel in Lancet Infectious Diseases is de belangrijkste reden om te twijfelen aan het nut van griepvaccinatie voor ouderen de vertekening in de resultaten die volgens de onderzoekers optreedt doordat vooral gezonde ouderen zich laten vaccineren. Als meer kwetsbare ouderen gevaccineerd zouden worden, dan zou de gezondheidswinst in de totale groep ouderen beperkter blijken, stellen zij. Gezonde ouderen hebben immers een betere uitgangspositie, als het gaat om ziekenhuisopnames en sterfte als gevolg van griep. Als zij oververtegenwoordigd zijn, zou dat het beeld vertekenen. Een Nederlands onderzoek, dat ook wordt genoemd door de auteurs van het artikel in de Lancet, laat echter zien dat griepvaccinatie ook in een populatie met veel kwetsbare ouderen leidt tot een halvering in het optreden van griep. Voor een griepvaccin is dat een goede score, aangezien griepvirussen snel muteren en we dus nooit beschikken over een vaccin dat weerstand geeft tegen alle varianten. In een Amerikaans onderzoek, waarover vandaag gepubliceerd is in het New England Journal of Medicine, wordt bovendien nog eens bevestigd dat de resultaten van griepvaccinatie bij ouderen gunstig zijn. Ook daar bleek niet dat vooral gezonde ouderen worden gevaccineerd, en de resultaten dus vertekend zouden zijn.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052 2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 7520 Telefax (070) 340 75 23 E-mail:Info@gr.nl www.gr.nl

Gezondheidsraad
Health Council of the Netherlands

Pagina : 2

Dit alles betekent dat er op dit moment geen enkele aanleiding is om het eerdere Persbericht advies van de Gezondheidsraad te heroverwegen. Het belang van griepvaccinatie bij ouderen in ons land is onverminderd groot.

Het briefadvies 'Griepvaccinatie bij ouderen' (publicatie nr. 2007/22 ) is te downloaden van www.gr.nl. Het is een vervolg op het eerder verschenen advies Griepvaccinatie: herziening van de indicatiestelling (publicatie nr. 2007/09) . Dit is ook te downloaden van www.gr.nl en tevens in een papieren versie op te vragen bij het secretariaat van de Gezondheidsraad, fax (070)3407523, e-mail: order@gr.nl. Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt Dr. K. Groeneveld, tel. (070)340 5688, e-mail K.Groeneveld@gr.nl.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052 2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 7520 Telefax (070) 340 75 23 E-mail: Info@gr.nl www.gr.nl